2010. október 29., péntek

Sütőtökös-spenótós gnocchi, süngomba és harang paprika

Sok idő eltelt megint, minden esetre tetszik az ősz, ilyenkor van szerintem a legszebb kavalkád a piacokon és öltözik a természet a legvadabb színeibe, az őszi fényekről már nem is beszélve. A legutóbbi VKF-nél gyerekkori emlékeket idéztek fel a gombák és úgy látszik ez folytatódik. Gyerekként a Békásmegyeri piacon rendszeresen kaptam a kofáktól egy krumplit, egy almát..stb. mert, hogy a babáimnak akartam belőle főzni, az más kérdés, hogy aztán az öcsém kapott belőle bébipapit, amit én akkor naagyon nehezményeztem:) Az is előfordult, hogy kaptam egy szál szegfűt, aminek letört a szára, de mikor a szüleim rám néztek, addigra már a feje is eltűnt, nem volt rossz ízű:) Azért írok erről mert a címben szereplő süngombát és harang paprikát (amiről a fotót majd pótlom) ajándékba kaptam és tán gyerekkorom óta nem fordult elő velem ilyesmi a piacon.

A süngombát
a közeli piacon nézegettem, amikor előkapott az eladó lányka egy zacsit, beletett vagy 15 dekányit, mert a piac már úgyis záráshoz készülődött és ő meg úgyse tudja azt mind megenni a hétvégén. Hát tényleg nagyon megörültem neki, mert, hogy aztán utána olvastam és gyógyhatású és nem különbben finom gombáról van szó. Nekem nagyon tetszik, annyira mókásan néz ki. Kakukkfűves, fokhagymás vajon sütöttem egy picit és eszegettem meg villám gyorsan. A harangpaprikákat szintén nézelődés közben kaptam, mert nagyon örvendeztem neki, hogy jé ez mennyire szépséges.
Valahogy mostanában kissé csökkent a húsevés iránti vágyam, de történt már ilyen korábban is huszonpár évesen, de 2 hónapnyi vegaságnak végül egy rakott krumpli vetett véget. Úgy gondolom, hogy most ez is átmeneti, addig tart, míg olthatatlan vágyat érezzek rá, hogy egyek. Azt gondolom, hogy később viszont, biztos kevesebb husit fogok enni, mint korábban.  Egyenlőre jól elvagyok a zöldekkel, bár az első két napban többnyire zakuszkán éltem, aztán rájöttem, hogy miért is nem csinálok magamnak valami rendes kaját? Fűszer és Léleknél találtam a receptet, ahol viccesen azt írja egy vega kommentelő, hogy végre örül neki, hogy vega:) hát ezzel, most én is így voltam...

Sült sütőtökös-spenótos gnocchi


Hozzávalók:
35 dkg sült sütőtök
15 dkg túró
15 dkg durum liszt
1 tojás
őrölt bors és szerecsendió

szőlőmag olaj

Spenótos szósz

200 g fagyasztott leveles spenót
2 g fokhagyma
1,5 dl tejszín
50 g krémsajt
szerecsendió

szőlőmaj olaj

                                      
A tököt és a túrót botmixerrel megmixeltem kicsit, nem teljesen egyneműre, hozzáadtam a többi hozzávalót. Lisztezett deszkán rudakká sodorgattam, majd 2 centis kockákra daraboltam a tésztát. Szőlőmag olajon aranybarnára sütöttem mindkét oldalát. 

Legközelebb kipróbálok egy kifőzött verziót is, eredetileg arra gondoltam csak nem olvastam el az elkészítést, csak a hozzávalókat, mikor neki álltam megcsinálni. De nem bántam meg a sütögetést, mert tényleg nagyon finomak.

A spenótós szószhoz, felolvasztom a spenótot majd olajon egy picit még átkevergetem, belereszelem a fokhagymát, szerecsendiót és hozzáöntöm a tejszínt és a krém sajtot. Picit átforralom és kész is.

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Oszd meg a Citromail-lel! Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz