Füstölt tokhalas, tormás pali szintén régi tervezgetéseim egyike, most ez kapóra jött, hogy Blini társai lesznek, bár biztos, hogy lazac kaviárral is nagyon jó lehet:)) Mondjuk annak elég borsos az ára, a tokhalból nagyon kis mennyiségeket szoktam kérni, ezt is az Arbat-ban lehet beszerezni, de mindig készségesen kapok akár 5 dkg-t is.
Hozzávalók
200 g liszt2 dl tej
1,5 ek vaj
2 tojás + 1 sárgája (ezt csak azért tettem bele, hogy ne menjen kárba a pelmenyiből maradt:)
2 g élesztő
pici cukor
só
vaj és olaj a sütéshez
Tetejére:
5 dkg füstölt tokhal
4 ek tejföl
2 ek torma
(ez 6 Blinire volt elég, a többi üresen vagy lekvárral eszegetődött)
Kb. fél dl langyos tejben futtassuk fel az élesztőt a cukorral, majd keverjünk hozzá egy kis lisztet, kb. 50 grammnyit, hogy puha kovászt kapjunk. Meleg helyen kelesszük a kétszeresére.(kb. fél óra) Közben válasszuk szét a tojásokat, a fehérjét verjük kemény habbá . A sárgáját verjük habosra a puha vajjal és egy csipet sóval, majd felváltva adjuk hozzá a kovászból, maradék lisztből, langyos tejből és a felvert fehérjéből. Egy serpenyőben melegítsünk egy kis kanálnyi vajat és olajat, süssünk belőle kis helyes, de vastagabb palacsintákat. Hamar sülnek gyönyörű aranybarnára, oldalanként max. 1-2 perc kell nekik.
A tálalásnál összekevertem a tejfölt a tormával, sóztam, borsoztam a blinikre kanalaztam és megtoldottam füstölt tokhallal, de bármilyen füstölt hal, kaviár jó hozzá, de édesen is nagyon finom.
Már csak egy kis vodka hiányzott hozzá;) Maradt egy kis szénsavas kvász üdítő, de az is finom, nekem kicsit olyan mintha aszalt szilvás lenne, pedig az eredeti rozs kenyérből készül, emez csak maláta kivonattal. A pelmenyi és blini eszegetése után reggel kicsit nehezen tudtam begombolni a szoknyám;), úgyhogy legközelebb majd télen készítek ilyet egy forró tea mellé. Édesség fronton aki bírná még palacsintával, próbálja ki a Szirnyikit, egy korábbi posztban megcsináltam, ami szintén egy palacsinta féleség, csak túróval készül. Bármilyen friss gyümölccsel, gyümölcs szósszal nagggyon fincsi;)
Próbáltam olyan receptet keresni a blinire, ahol nem kell órákig keleszteni, itt csak a kovász kel, így kötöttem ki ennél a receptnél ami azért módosult egy picikét.
Én most inkább a füstölt halasat kóstolnám :)
VálaszTörlésHajdinát, lisztet, ilyesmit én itt:
http://herbahaz.hu/magunkrol/aruhazunkrol/
szoktam vásárolni, ajánlom neked is.
Azta... Ez valami csodás!
VálaszTörlésJövök a tányérommal, és jól megpakolom :-DD
Kvasz :-) Tudod hol olvastam róla először? A Távolban egy fehér vitorla c. orosz ifjúsági könyvben :-DD Ott itták nyakra-főre.
Kedves BeckZsu, Aranyos vagy, de jó, hogy írod, mindenképp elmegyek megnézni, ráadásul nincs is messze:)))) köszönömmm
VálaszTörlésJóóó a füstölt halacskás;))
Szia Viki!! hát jó étvágyat, akkor lehet csipegetni;)))
VálaszTörlésElképzeltem azt a regényt és kedvem lenne elolvasni;)))) A kvasz nemzeti italuk, úgyhogy nem csodálom, hogy azt itták nyakra főre, elméletileg ici-pici alkohol tartalma is van, akkor biztos, azért ittak olyan sokat:-D