Hozzávalók:
3 tojás
12 1/2 dkg vaj
15 dkg cukor
1 vaníliarúd
1 citrom
1 csipet só
10 dkg durum liszt (vagy sima)
2 1/2 dl tej
20 dkg őszibarack
15 dkg szeder
1cl creme cassis
(Ez természetesen bármilyen szimpatikus gyümölccsel helyettesíthető)
tálaláshoz: fahéjas porcukor
Az első feladat a barnított vaj elkészítése, ami a francia konyha fontos eleme. Én bevallom őszíntén, hogy most készítettem először, de már többször láttam itt-ott, blogokon, receptekben. Mindig kíváncsian gondoltam rá, hogy az mitől lehet annyira jó.
És tényleg, zongorázni lehetne a különbséget. Én eleve (sajna:) vaj imádó vagyok, de tényleg annyira megbolodította a clafoutis ízét, hogy azonnal kiakarom próbálni majd másban is.
Szóval barnított vaj, ehhez tegyük a vajat egy serpenyőbe vagy lábasba, majd olvasszuk fel, néhány percig kevergessük miközben egy picit megbarnul és finom mogyorós beütésű ízt kap. Nem árt hozzá jobb minőségű vajat használni. Melegítsük elő a sütőt 170 fokra (vagyis környékére:)), az én sütőm egy pokol konyhája, szóval én egy kicsit vakon tapogatózom sütési hőmérsékletek tekintetében.
A szedret tegyük egy tálkába és öntsük nyakon a cassis likőrrel. Az őszibaracokat hámozzuk meg és vágjuk kis kockákra.
A tojásokat keverjük el a cukorral, reszelt citormhéjjal, csipet sóval. Szitáljuk hozzá a lisztet és keverjük el. Majd apránként adagoljuk hozzá a tejet, szépen dolgozzuk el a tésztában, majd végül adjuk hozzá a barnított vajat. Vajazzunk ki egy piteformát vagy más sütőedényt, ötsük bele a gyümölcsöket, aztán pedig egyenletes rétegben a tésztát. Aztán tegyük gyorsan be a sütőbe (érdemes alá tenni egy nagyobb tepsit, mert ha nincs magasabb peremű formánk, akkor könnyen kifut, mert megnő, de ahogy kivesszük a sütit a sütőből eredeti formájára vissza zsugorodik) és 40-50 perc alatt süssük gyönyörűséges aranybarnára. Melegen szórjuk meg egy kis fahéjas porcukorral és győzzük ki várni míg langyosra hűl;)
Recept: Stahl magazin 2010. nyári számából
Hmmmmm.... eszméletlenül jól néz ki! :))
VálaszTörlésNálunk a nyár nagy kedvence volt a tejespite!
Szia Felhőlányka, örülök, hogy tetszik:))) én is készítettem már pár adagot, de így barnított vajjal érdemes egyet update-elni, mert nagyon jót tesz neki.
VálaszTörlésEgyszer írok majd a receptek és az influenza terjedése közt fennálló párhuzamokról feltétlen! :)
VálaszTörlésAmúgy a süti ha feleannyira jó, mint ahogy kinéz...:)
VálaszTörlésUramisten, fantasztikus!!! Micsoda illatfelhő lehetett nálad... Nem csoda, hogy oda a háromnegyede :-)))
VálaszTörlésszia trendo, hát az nem ártana, mert nagyon szörtyögök:)))
VálaszTörlésegyébként a süti tényleg nagyon fincsi...;)
Szia Viki, hát igen finoman illatozott:)és nagyon etette magát;) viszont tegnap kápiát sütöttem, ez most überel nálam minden süti illatot.
VálaszTörlésRusztikusan szép. Nem is tudtam, hogy a Stahl ilyet is ki tud találni. Köszi, hogy megosztottad.
VálaszTörlésSzia Ildy, köszönöm:)) szívesen;) ha jól emlékszem cseresznyés volt az eredeti, de a barnított vaj a találmány benne, amit ha jól emlékszem az újságból egy francia ismerősétől kapott tanácsul
VálaszTörlésVágj ketté egy feketretket, vájd ki a felének egy részét és csurgass a mélyedésbe hársfamézet! Amikor a méz "elvizesedik", "felhigul", akkor kanalazd ki ezt a lét. Egy hetes kúra csodákat művel. Jobbulást!
VálaszTörlésKedves trendo, köszi a tippet, már csak a torkom nem 100-as, de mindenképpen sasolni fogom a feketeretket és veszek valami mézet és jól kipróbálom:)
VálaszTörlésNo jobban vagy már? :)
VálaszTörlésSzia trendo, de kedves vagy:)) hát javult a helyzet, bár még nem vettem feketereteket:) és sajna nem úsztam meg az antibiotikumot, de a torkom baja állandosulni látszik, azt meg valószínű csak egy mandula műtét javítaná...brr
VálaszTörlés