14 dkg Xukor (nyírfacukor)
20 dkg vaj
35 dkg durumliszt
1 tojás
2 ek. tej15 dkg datolya
1 narancs (bio)
a tetejére:
1 tojásfehérje
2 ek Xukor
A vajat keverjük habosra a Xukorral, tojással és tejjel. A liszteben keverjük el a szódabikarbónát és keverjük a vajas masszához, reszeljük hozzá az alaposan megmosott narancs héját és keverjük bele az apróra vágott datolyát is. Diónyi gömböket csippentsünk le a tésztából és sütőpapírral borított tepsire sorakoztassuk őket, mindegyiket egy kicsit nyomkodjuk laposabbra. Előmelegített sütőben 10 percig elősütjük, majd kivesszük a sütőből a tetejét kenjük meg a tojásfehérjével és szórjuk meg a xukorral. Tegyük vissza a sütőbe meg 6-8 percre, hogy egy kis színt kapjon a kekszike.
Rácson hűtjük, 32 darab keksz lett belőle.
A fehér cukor alternatíváinak keresgélése közben már korábban is megakadt a szemem a Xukron (nyírfacukor), ami egy természetes anyag. A Finnországban fa alapanyagból készítik. Nem vált ki inzulin választ a szervezetből, így a cukorbetegek is bátran fogyaszthatják. 40 %-kal kevesebb kalóriát tartalmaz, mint a cukor, ráadásul az éhség érzetet is késlelteti. Nem emeli meg a vércukor szintet, mivel glikémiás indexe alacsony. A fogszuvasodás megelőzésében is fontos szerepe van, így a rágógumikban is a használják ezért, bár mellé teszik az aszmaprtamot, így már nem lesz olyan fincsi a végeredmény.
nagyon guszta, finom lehet
VálaszTörlésSzia Bianka, kösszi, az hagyján és milyen egészséges is;)))ennek tudatában boldogan eszegetem:))
VálaszTörlés