IKEA keksz, azaz egy svéd gyömbéres keksz receptet takar a vicces név. (de persze csak azért mert nem tudom mit jelent;) Egy csajos partin sikerült begyűjtenem tavaly és már alig vártam, hogy eljöjjön az ideje a próbának. Melós dolog nem mondom, de nekem nagyon tetszett. Főleg ha a sütikiszúró gyűjteményem bővítése nem az utsó pillanatban jutott volna eszembe, hogy mennyire jó lenne emberke vagy hópihe:), nahh de majd jövőre:) Mondjuk az emberkét megoldottam papírsablonnal, de azért jobb lenne tanulni az előrelátást:)
Hozzávalók:
30 dkg vaj
4 és 1/2 csésze liszt
4 és 1/2 csésze liszt
2 tk szódabikarbóna
1/2 csésze méz
1 csésze nádcukor (kezeletlen, Demerara)
1 és 1/2 ek. őrölt fahéj
1 és 1/2 ek. őrölt fahéj
1 és 1/2 ek. őrölt gyömbér
1/2 tk őrölt szegfűszeg
2/3 csésze víz
Egy masszívabb lábasban keverjük össze a mézet, cukrot a fűszereket és a vizet. Itt gyakorlatilag karamellizálódni fog a cukor és a méz. Kisebb tűzőn, kevergetve forraljuk fel, majd kis kockákban adjuk hozzá a vajat, kevergetve olvasszuk fel az illatozó karamelles masszában. Keverjük össze a lisztet a szódabikarbónával, majd öntsük bele a picit hűlni hagyott mézes keveréket. Alaposan dolgozzuk össze, míg szépen összeáll a tészta. Hűtsük ki és folpakba csomagolva minimum egy éjszakára tegyük hűtőbe.
Másnap felhasználhatjuk a tésztát, megjegyzem nekem vagy 3-4 napot csücsült a 2. adag a hűtőben, mert vigyázat rengeteg lesz belőle vagy 100 db keksz és nem ment egyszerre egy délután az összes.
Sütés előtt szobahőmérsékleten még egy órát kell várni vele.
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Sütőpapírral borítsuk be egy sütőlapot. Enyhén lisztezett deszkán, kisebb adagokban nyújtsuk ki a tésztát. Itt a vastagság nagyon fontos, mert hajszál vékonyra kell nyújtani, ahhoz, hogy elérjük a ropogós keksz állagot, visztont ha egy kicsit vastagabbra sikerül, akkor mézeskalácsra fog hajazni.
Szóval ha szépen kinyújtottuk, akkor tetszés szerinti formákkal kiszúrjuk a tésztát, a maradékot újra össze lehet gyúrni és újra kinyújtani. Több adagban megsütjük a kekszeket, kb. 6-8 perc közötti sütés elég nekik, bár az én sütőmben egy része megkokszolódott, de már tettem bele cserepeket, remélem mostmár jó lesz:) Fém dobozban sokáig eltartható.
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Sütőpapírral borítsuk be egy sütőlapot. Enyhén lisztezett deszkán, kisebb adagokban nyújtsuk ki a tésztát. Itt a vastagság nagyon fontos, mert hajszál vékonyra kell nyújtani, ahhoz, hogy elérjük a ropogós keksz állagot, visztont ha egy kicsit vastagabbra sikerül, akkor mézeskalácsra fog hajazni.
Szóval ha szépen kinyújtottuk, akkor tetszés szerinti formákkal kiszúrjuk a tésztát, a maradékot újra össze lehet gyúrni és újra kinyújtani. Több adagban megsütjük a kekszeket, kb. 6-8 perc közötti sütés elég nekik, bár az én sütőmben egy része megkokszolódott, de már tettem bele cserepeket, remélem mostmár jó lesz:) Fém dobozban sokáig eltartható.
Ünnepekben még nem tudom, hogy állunk gépügyileg és tudok-e még posztolni, ezért mindenkinek aki erre jár nagyon békés, áldott ünnepeket kívánok ezekkel a filc díszekkel is, amelyek azóta nagyon jó helyre kerültek!
Ezek is már régóta izgattak, de legalább most megvalósult a manifesztálódásuk:)) és persze rögtön rengeteg további tervem született filc dísz ügyileg, ha valakit érdekel a készítése, nem túl nehéz őket legyártani és szerintem szép ajándéknak valók:)
Nagyon finom lehet a keksz és a díszek nagyon aranyosak :)
VálaszTörlésSziiia Bianka!! Köszönöm szépen:) Örülök neked, hogy erre jársz!
VálaszTörlésA kekszek nekem is nagyon tetszenek.:-)
VálaszTörlésBoldog karácsonyt kívánok!
Nagyon cuki kekszek lettek és ez a kis selyem masni:DD Nekem az emberke figura és az angyal a kedvencem:)) Gratulálok a türelmedhez ügyes kislány! Nem kérdés!!!!
VálaszTörlésKedves Makka, örülök, hogy tetszik :)))) Nagyon boldog Karácsonyt nektek is!!!!
VálaszTörléskedves Dóra, nekem is ők a kedvenceim (micsoda véletlen;))) volt most végre egy kis időm a csinosítgatásra:))boldog karit!!
VálaszTörlés