Anyák napjára készítettem a párom anyukájának ezt a sütit. Az öntettel nagyon kis hamonikus lett a végeredmény. Puncs ízű öntetet, már régen kiakartam próbálni, Jamie Oliver készített egyszer egy mázat egy sütőtös muffinra, nála láttam a tejföl porcukor kombó ötletét. Már akkor elképzeltem, hogy milyen jól lehet ezt fűszerezéssel, színezéssel felturbózva felhasználni Mivel minden puncsos dologért rajongok, így ez adta magát, színezéknek a céklát képzeltem el, az ízének a rum és szegfűszeg adta a pucsra hajazó ízt és tényleg elég jól vissza adta azt amit elképzeltem.
Kevert piskóta
80 g vaj
80 g cukor
1 vanília rúd kikapart magjai
2 tojás
150 g liszt
40 g darált dió (darálás előtt, serpenyőben megpirítottam)
1 kk sütőpor
5-7 ek tej
7 szem szirupos aszalt szilva
a sütő alkalmatosságot kikenni vaj+zsemlemorzsa
Keverjük ki a vajat a cukorral szép habosra, majd keverjük bele a többi hozzávalót. Én egy pite formát használtam, de tortaformában vagy tepsiben is lehet sütni. A formát vajazzuk ki és szórjuk meg zsemlemorzsával, oszlassuk el egyenletesen, a felesleget pedig öntsük ki. Kanalzzul bele a tásztát, a tetejét rakjuk ki aszalt szilvával és előmelegített sütőben süssük a tortát úgy 25-30 percig.
Puncs öntet:
2 ek tejföl
5 ek porcukor
1 kk cékla lé (két cékla cikk)
1 tk rum
1 kk szegfűszeg
Az öntethez a céklát botmixerrel összemixeltem, így könnyedén tudtam belőle csepegtetni, mert ugyan próbálkoztam előtte, hátha elég leves a cékla, de nem csöpögött:)) Aztán keverjük alaposan ki a többi hozzávalóval.
Jövök!
VálaszTörlésJönnék, ha nem tudnám, hogy ez már múlt idő! Szuper lett! Nagyot nyelő smiley :-)
Szia Viki, köszönömm, hát pikk-pakk kész van úgyhogy ne aggódj gyere:))))
VálaszTörlés