2010. november 27., szombat

Sült paprikás padlizsánkrém


Még mindig nem tudok elszakadni a sültpaprikás posztoktól, de idénre ez lesz az utolsó:)  Ráadásul a Nagycsarnokban tegnap még láttam 280,- Forintért piros és zöld kápiát is, pritaminokat, szóval még alapvetően most sem késő:)), de kaliforniai paprikából is finom. A nem régi vendégeskedésre készítettem ezt a krémet és megígértem, hogy felkerül a receptje. Az egyik vendégünk igen lekorlátozza a táplálkozási szokásait (Káposztás Harcsát például nem kért:), de szerencsére ez a kence szimpatikus volt neki, így nem maradt éhen:)) Remélem ez a recept is hozzásegíti a paletta szélesítéséhez. Konkrétan szinte csak sült paprikában különbözik a hagyományos padlizsán krémtől, de megállapíthatom, hogy nagyon kellemes kiegészítője a sült paprika a padlizsán krémnek is:)



A turpisság a képekben az, hogy a krémről nem készült fotó, de nagyban hasonlít a a korábban elkészítgetett Zakuszkákra, így most még ezeket megmutathatom. Az egyik Chef Viki sütőben sütős zakuszkája, a másik Gabojsza babos verziója. Mindkettő mennyei, sajnos kevés készült belőlük, de jövőre jobban dőzsölünk remélem. Ezúton is köszönöm a recepteket!

Hozzávalók:

1 nagy padlizsán
4 db kápia paprika v. 2 kisebb piros kaliforniai paprika
2 gerezd fokhagyma
1 kis fej vöröshagyma
1 tk mustár
2 tk csípős paprikakrém (házilag készített darált paprika krémet használtam:))))
4 ek olívaolaj
só, őrölt bors
esetleg 1-2 kanál házi majonéz nem tehet rosszat neki, de ez most nem tettem bele
A padlizsánt és paprikát sütőben megsütjük. A padlizsánnak hosszabb időre van szüksége, kb. 45 perc a paprikáknak 25-30 perc elég. A paprikákat műanyag dobozba zárjuk egy 10-15 percre, majd lehúzzuk a héját. A padlizsánt is megszabadítjuk a héjától és a paprikával együtt egy tálba tesszük. Rusztikusra mixeljük, én szeretem, ha nem teljesen egynemű. A vöröshagymát nagyon apróra vágjuk és hozzáadjuk a padlizsánhoz. Belereszeljük a fokhagymát, belekanalazzuk a mustárt, sózzuk, borsozzuk és elkeverjük benne az olajat is. Jót tesz neki, ha hosszabb időt hűlni hagyjuk, én előző nap készítettem el.

Végezetül egy pillantás az utolsó Ginko levelekre, egy évet kellett várjak, hogy elkapjam utolsó szépségükben őket, így is majdnem lekéstem, mert már a földön hevertek:)))
                

6 megjegyzés:

  1. Azt elhiszem, mennyire finom lehetett! Tegnap bontottam fel én is egy üveg zakuszkát, de már oda a fele :-))

    Kápiát én is láttam még meglepően elérhető áron, nem akartam hinni a szememnek! Érdemes megsütni, meghámozni, és fagyasztóba tenni belőle :-)

    VálaszTörlés
  2. PÁFRÁNYFENYŐ (Ginkgo biloba)

    Gésák legyezői,
    ginkgolevelek;
    hamvas üde zöldek,
    bársony kikelet…
    boldogság a szívben,
    lobbanó remény.

    A napba öltözöl,
    kis páfrányfenyő?
    Az ősz beköszönt már,
    ám hol járhat Ő?
    Napsárga leveled,
    lám barnulni kezd…
    Pillangók százai,
    levél-danaidák,
    hűségesen őrzik
    anyjukat, a fát…
    de érzik közelgő,
    zord végzetüket,
    tél jő; s oly messze
    még a kikelet...

    Jeges szelek fújnak,
    minden ág csupasz
    fagyott lepkeszárnyak
    várnak új tavaszt.

    (Cserébe a jó kis kencékért, fogadd szeretettel versemet:)

    VálaszTörlés
  3. Szia Viki, hát igen ismerős, én is ha felbontom, pikk-pakk eltűnik:))) tényleg meglepő, hogy van még belőle, idén nagyon bőséges lehetett a termés, ha eljutok a héten a piacig veszek egy kicsit még lefagyasztgatni:)

    VálaszTörlés
  4. trendo kedves, köszönöm, a vers gyönyörű, szívbemarkoló s mégis reményt keltő.

    VálaszTörlés
  5. csorog a nyálam, mert mindkettő nagy kedvenc és így isteni :)

    VálaszTörlés
  6. Kedves Bianka, ki kell majd próbáljad, én is imádom mindkettőt, kombinálva is imádtam;)

    VálaszTörlés

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Oszd meg a Citromail-lel! Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz