2011. február 12., szombat

Burgonyás Fánk - málnával és szederrel

Nem is emlékszem mikor csináltam utoljára fánkot, talán csörögét sok éve... A VKF-re készült volna,  de meg is csúsztam vele és ráadásul nem nagyon találtam itthon szimpatikus öntetnek valót, így aztán lekvárral és porcukorral ettük:) Örülök, hogy kipróbáltam egy krumplis fánkot, mert annyira jó puha, de mégis tartalmas. Könnyen variálható, sósan és édesen is ízesíthető alaptészta.  Bármilyen gyümölccsel finom lehet, az eredeti receptben friss meggyel készítik, nekem volt még egy utolsó adag fagyasztott szeder és málna a hűtőben, így készült ezzel.

Burgonyás fánk - málnával és szederrel

25 dkg liszt
25 dkg főtt burgonya
2 dkg élesztő
2-2,5 dl tej
1 kk. porcukor
2 tojássárgája
20 dkg  szeder és málna (fagyasztott)


Fél dl tejbe szórjuk a porcukrot és az élesztőt, majd megvárjuk míg pár perc alatt szépen felfut. Egy tálban áttörjük a főtt krumplit, hozzáadjuk a lisztet, tojássárgáját, csipet sót, a felfutott élesztőt és annyi tejet, hogy közepesen kemény legyen a tésztánk. Ha friss gyümölccsel dolgozunk akkor ennél a lépésnél hozzá lehet adni. Konyharuhával letakarva duplájára kelesztjük a tésztát, nálam ez egy órát vett igénybe. Ezután keverjük bele a kicsit felengedett szedret és málnát. Evőkanállal nagyobbacska darabokat szaggatunk, közben lisztben megforgatjuk és meg lapítgatjuk kézzel vagy liszttel behintett deszkán fél centi vastagra nyújtjuk és szimpatikus méretű szaggatóval kiszaggatjuk. Kicsit csuszpájzos lesz a gyümölcsöktől, de ez sütésnél nem probléma. Bővebb, forró olajban aranypirosra sütjük, majd szalvétán lecsepegtetjük és ízlés szerint jól megporcukrozzuk.

A receptet a Magyar Konyha 2007. júniusi számában találtam.

10 megjegyzés:

  1. Hasonló az anyukám receptje, csak kicsivel kevesebb tej kell bele; ha hiszed, ha nem, ezen filóztam, hogy megcsinálom a VKF-re, csak idő kellett volna és elhatározás...
    Mi egyébként szoktuk valamilyen gyümölcsszószhoz enni, de szószos husihoz is jó, illetve a maradékot simán lekvárral is:)

    VálaszTörlés
  2. Szia Bia, köszi, alapvetően ez egy egyszerű krumplis fánk;), de tényleg nagyon finom!


    Sziia Kata! hát igen, én is a VKF-re tervezgettem, de aztán az öntet kifogott rajtam;) most, hogy mondod szerintem én sem öntöttem bele az összes tejet:-)
    Köretnek is isteni lehet tényleg, nekem is megindult a fantáziám tőle:)

    VálaszTörlés
  3. Szuper ötlet gyümölcsökkel feldobni!

    VálaszTörlés
  4. Neandervölgyi Anyu panasza

    - Hiába van itt e mamut tetem...
    ha nincsen hozzá semmi öntetem!

    :)))

    VálaszTörlés
  5. Kedves Eszter! Köszi:)) tényleg finom volt benne, az utolsó szusz a tavalyi nyárból:)

    szia trendo, jó ez így gyümölccsel és kész! szerintem sokaknak nem mamut:)

    VálaszTörlés
  6. Szia!nem jeleztél vissza, ezért írok megint....Te vagy az egyik heti játékos az OVCS-ban! Oké lesz? :))))))))
    Üdv,
    Kutya és Konyha

    VálaszTörlés
  7. Autumn drága, de jeleztem csak nálad:) Igen, oké lesz:)))))

    VálaszTörlés
  8. Jól van, jól van! Csak biztosra akartam menni....:)))) Látod, a Te blogodat gyakrabban olvasom, mint a sajátom :))))))

    Erősen drukkolok Neked!

    VálaszTörlés
  9. Édes vagy hogy drukkolsz, ha nem nyerek majd egyszer valahogy összeeresztjük Ivánt és Turbót:))))

    VálaszTörlés

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Oszd meg a Citromail-lel! Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz