2011. június 14., kedd

Kapros és hagymaimádó házi sajt



Ezt ki kell próbálni, annak aki szereti a friss sajtot, mert pofon egyszerű elkészíteni és én is már milyen rég tervezgettem házilag sajtot csinálni, de valahogy jól elodáztam mindig, hogy az macerás. Mondjuk az biztos, hogy most már  sűrűbben kell tennem, mert nagyon finom és ráadásul pikk-pakk megvan. Az orda sajtra hasonlít a végeredmény, amiből részemről bármennyit eltudok tüntetni. Az ízesítéseknek meg csak a fantázia és a fellelhető alapanyagok szabnak határt. Így elsőre rögtön két részre osztottam az adagot, mert nem bírtam magammal, hogy két íz készülhessen. Mindkettő jó lett, de most valahogy a kaprosért nagyon oda voltam, mondjuk a kaporra eléggé rá is vagyok kattanva:), nagyanyámtól kaptam egy szép nagy csokrot, szerintem az elmúlt héten minden nap ettem valamilyen formában és még nem untam meg:))

Hozzávalók:

1 l házi tej 3,5 % -os (kecsketejből is isteni, kóstoltam:))
1 nagy doboz tejföl (450 g)
só, ízlés szerint én kb. 2 teáskanálnyit használtam
frissen őrölt tarka bors

fűszerek:
fokhagyma, lilahagyma, petrezselyem, újhagyma zöldjével együtt
és kapor

kell még egy nagyobb gézlap vagy konyharuha
kötöző spárga

Az elkészítés annyiból áll, hogy a házi tejet egy lábasba öntjük. Előtte vízzel kiöblítjük, hogy ne égjen oda. Ha forr a tej, félrehúzzuk és beleöntjük a tejfölt. Egy 2 percre visszatesszük forrni, majd félre húzzuk és figyelgetjük, hogy válik szét a savó és a sajt. Egy mély lábas fölé egy fakanalat teszünk, erre fogjuk kötni a gombócot csöpögtetni. Belemerjük a gézbe az összegyűlt sajtot, ha szépen elvált. Ha nem akkor előbb egy szűrőbe öntjük, így a nagy része kicsöpög. Aztán öntjük át a gézbe, így egy kis gömböcöt kapunk, belekeverjük a sót, borsot és az aprított fűszerek felét, majd szorosan összekötjük. Aztán ügyesen rákötjük a fakanálra. Egy fél óra - óra alatt ki is csöpög a savó. Az sem baj ha többet hagyjuk, viszont minél kevesebbet annál krémesebb lesz a végeredmény és minél többet annál keményebb.
Miután mindezzel megvagyunk kiterítünk egy folpackot és egyenletesen elosztjuk rajta a fűszerek másik felét és erre helyezzük a helyes kis sajtunkat. Ráhajtjuk és hűtőben tároljuk, míg el nem illan onnan.



A recept innen származik: http://kisvaxkotyvaszt.blogspot.com/2008/04/sajt-kszts-hzilag.html

12 megjegyzés:

  1. Nagyon tetszik a recept, ki fogom próbálni!

    VálaszTörlés
  2. Kedves Éva, örülök, remélem minden sikerül és elégedett leszel!:)

    VálaszTörlés
  3. Nagyon szeretem az ízesített túrókat, nagyon finomak lehetnek

    VálaszTörlés
  4. Szia Bianka, adandó alkalommal próbáld ki, mert tényleg fincsikék:) piacokon lehet kapni házi tejet

    VálaszTörlés
  5. Óóóóóóóóó! Imádom a sajtokat!!!

    VálaszTörlés
  6. SZia Garffyka kedves, akkor szerintem a sajtok is imádnak téged:))

    VálaszTörlés
  7. Elkészítettem, postoltam és nagyon köszönöm, isteni. :)

    VálaszTörlés
  8. Kedves duende, de örülök, szuper:))))

    VálaszTörlés
  9. fú, a házi krémsajt megfelelő tovább fejlesztése - nagyon jó, bár a hagymás a lányoknál nem annyira bejövős, majd snidlinggel készítem - nagyszerű, köszi

    VálaszTörlés
  10. hát a hagymát szerintem nem lehet általánosítani, helyzet függő ;), de snidlinggel és még mi minden mással lehet ez fincsi, egészségetekre!!

    VálaszTörlés
  11. Éppen a múlt héten kezdtünk el házi tejet járatni. Holnap hozzák az újabb adagot, mindenféle képpen ki fogom próbálni a receptedet! Enyhén szólva is sajtfüggők vagyunk:)
    Annyi kérdésem lenne, hogy szobahőn vagy hűvösebb kamrában csöpögteted a sajtot?

    VálaszTörlés
  12. Szia Ildikó, remélem még időben jön a válasz:), szobahőmérsékleten csöpögtettem a sajtot! én is erősen "kvarglipiben" nyomom:)) a sajt az alap:)

    VálaszTörlés

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Oszd meg a Citromail-lel! Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz