2012. március 18., vasárnap

Amaránt kekszek

Csokis-narancsos és kókuszos aszalt gyümölcsös készült belőlük. Kíváncsi voltam egy jó ideje a számomra eddig sosem kóstolt amarántra. Többször nézegettem már a boltok polcain, hogy mik lehetnek ezek az apró  helyes kis golyókák. Olvasgattam is róla, így tudtam, hogy a szervezet számára nagyon hasznos beltartalmi értékekkel rendelkezik*. Így mikor legutóbb is szembetaláltam magam vele, a kosaramba ugrott:)  A keksz volt az első gondolatom és derengett, hogy mintha találkoztam volna már szimpi recepttel, de aztán a böngészésnél nem nagyon találtam kedvemre valót. Így pihent egy kicsit a polcon, aztán "véletlenül" rátaláltam egy elmentett linkre, ami pont olyan kekszeket ábrázolt, mint amilyenekre vágytam. Így aztán azonnal nekivágtam a próbának.
Könnyű, olyan kis hétköznapokban bármikor előkapható fincsi kis kekszek lettek. Legközelebb  bátrabban fogom fűszerezni vagy kipróbálok egy kis csokicsíkozást rajta, de egyébként nagyon boldogan bűntudat nélkül:) ropogtattam őket.


Hozzávalók

200 g vaj
150 g gyümölcs cukor
1 tojás
1 tojás sárgája
60 g fehér tönköly liszt
50 g barna rizsliszt


Étcsokis narancsos amarant keksz (15 db)


70 g puffasztott amaránt
50 g étcsokoládé (70%-os)
1 ek cukrozatlan kakaópor
1 kezeletlen narancs héja (a szicíliai szállítmányból :)
1 ek narancslekvár

Kókuszos aszalt gyümölcsös amarant keksz (15 db)


60 g puffasztott amaránt
50 g kókusz reszelék
50 g aszalt gyümölcs (kandírozott mangó, áfonya, gyömbér)
1 kk gyömbérpor

A lágy vajat habosra kevertem a a gyümölcs cukorral, majd hozzáadtam a tojást és a tojássárgát is. Ennél a pontnál én két tálba elosztottam a mennyiséget. Az egyikben hozzá adtam az apróra vágott csokit, kakaóport, narancs lekvárt és héjat, utána elkevertem benne a liszteket és az amarántot. A másik adaghoz, pedig az aprított aszalványokat, a kókuszreszeléket, gyömbérport, majd a liszteket és szintén az amarántot. Az összekeverésnél kézzel átgyúrogattam a masszát, hogy szépen összeálljon. Mindként tésztát fél órára betettem a hűtőbe és közben előmelegítettem a sütőt 180 fokra. Aztán golyókat gombolygattam belőlük, majd keksz formára lapogattam. Sütőpapírral borított tepsire rakosgattam és 8-10 perc sütöttem meg a kekszeket.

* Egy ősi növény az amaránt 5-6000 éve már ismert étek volt, legfőképp megőrölték és lisztként kenyér készült belőle. Az Inkák egyik legfontosabb táplálékául szolgált, az aztékok rituálékhoz használták, Amerikában és Indiában is ismert, de Magyarországon is 15 éve termesztik sikeresen. A disznóparéj elnevezés is ezt a növényt takarja, bár a disznóparéj kekszek azért nem hangzottak volna olyan gusztán :)
Nem tartozik a gabona félékhez, de felhasználhatósága azonos velük. Fehérje tartalma magas, ami a vegetáriánusoknak egy fontos szempont. És ami kiemelkedő, hogy a felszívódás szempontjából az első számú kalcium forrás! Gazdag esszenciális aminosavakban, lizinben, növényi rostokban és ásványi anyagokban (magnézium, kalcium réz, vas, mangán) Szóval jót teszünk a szervezetünkkel, ha eszünk pl. még egy kekszet ;)

források:
http://hu.wikipedia.org/wiki/Diszn%C3%B3par%C3%A9j
http://www.chocorroldevainilla.com/2011/05/amaranth-cookiesgalletas-de-amaranto_29.html
http://krisna.hu/w/?q=node/1552
http://lugositoreceptek.blogter.hu/249116/az_amarant_mag_mint_elelmiszer

5 megjegyzés:

  1. Szia Nelli!! de aranyos vagy, köszönöm a meghívást, megyek megnézem :))

    VálaszTörlés
  2. Szia, kérlek nézz be hozzám, mert Te lettél az OVCS2 első hetének egyik játékosa! Így hozta a nyuszi! :)) Boldog Húsvéti Ünnepeket kívánok Neked!

    VálaszTörlés
  3. Szia, remélem minden rendben van, már nagyon várjuk a receptedet!

    VálaszTörlés
  4. Szia, és megvan :), bocsi csak egy kicsit megcsusszantam :)

    VálaszTörlés
  5. Szia, baromira tetszik a cikk :)

    VálaszTörlés

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Oszd meg a Citromail-lel! Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz