2009. október 17., szombat

Kékszőlő-birs lekvár

Hozzávalók:
1 kg kék szőlő (otello)
1 kg birsalma
150 g gyümölcscukor
1 vaníliarúd

A szőlőt alaposan megmostam és leszemezgettem, egy jobb lábasban feltettem főni. Kb. fél órányi főzés után elzártam a lángot és kicsit hagytam kihűlni a szőlőt, majd szitán áttörtem.
A szőlőlevet beleöntöttem a lábasba és hozzáadtam a kicsumázott, megpucolt és felkockázott birsalmát és a vaníliarúd kikapart magjait. Ezután jön a türelem játék, mert kb. egy óra hosszára van még szükségünk a lekvár elkészültéig. Eleinte csendesen fődögélt úgy fél órán keresztül, akkor is megkavargattam néha, de ahogy a birs elkezdett szétfőni és pektin tartalma kioldódni, a lekvárom rohamosan sűrűsödött és kavargatni is kellett rendesen, a végén jutott eszembe, hogy nem is tettem bele semmi cukrot sem és akkor kevertem hozzá a 150 grammnyi gyümölcscukrot. Addig főztem míg a birs teljesen szétfőtt benne és végül a üvegekbe kanalaztam a forró lekvárt, ügyelve arra, hogy ne maradjon levegős. A lekvár a jóféle szilvalekvárok állagát idézi, íze pedig elég különleges lett, érződik rajta a birs fanyarsága, de a kékszőlő illata és aromája is átjárja, nekem nagyon-nagyon ízlik. Azóta már két desszert alapját képezte és továbbiak kigondolására serkent a csekélyke kb. 2 üvegnyi lekvár ami a fenti mennyiségből készült, de azóta is készülök a következő adagra. Tartósításhoz csírátlanítsuk ki a befőttes üvegeket, ez azt jelenti, hogy alaposan elmossuk, majd hőkezeljük valahogy az üvegeket, ezt lehet simán a sütőben közepes hőfokon, úgy 20 percig, de mikróban is forralhatjuk egy kis vízzel őket, ahogy Garffykától láttam:))) ezúton is köszönet érte.

Innen a recept.

6 megjegyzés:

  1. nagyon jól néz ki, isteni lehet!:)

    VálaszTörlés
  2. Szia!! Köszönöm, tényleg vissza kell magam fogni, hogy ne kóstolgassam el annyira ízlik, de láttam, hogy nálad is nagyon guszta kékszőlős dolgok vannak;) majd megyek nézelődni:))

    VálaszTörlés
  3. Gyönyörű a színe - biztos, hogy az íze is levenne a lábamról!

    VálaszTörlés
  4. Ezt még a finnyás is megkóstolná!!!
    Van cserébe birsalma illetve birskörtesajtom!!!

    VálaszTörlés
  5. Napmátka! köszönöm, az íze is biztos, hogy tetszene, mert nagyon finom!

    Zarababy:))))))))))) Az alku rendben!! Akkor kedden!!
    Ez még rímel is:)) szóval rizsfelfújt, málna szósszal!! és marhahús leves?

    VálaszTörlés
  6. IGEEEEEEEEEEEEEEEEN!!!:)))))))))))

    VálaszTörlés

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Oszd meg a Citromail-lel! Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz