2009. október 5., hétfő

Sütőtökös császármorzsa - malagás mazsolával és mézzel


hát ez nagyon finom lett:) tényleg, amikor megkóstoltam, teljes megelégedéssel nyugtáztam a fűszerek és sütőtök harmóniáját egy morzsában, ami azért narancsos, gyömbéres, fahéjas, mézes illatokat és ízeket is produkál. Rájöttem:) egy desszertnél  milyen fontos, hogy amikor megszagoljuk valami fenséges illatokat érezzünk! és ez nagyon jó szagú volt!  Egy ideje nyomasztott:), hogy nekem sütőtökös morzsát kell csináljak, ha a fene, fenét eszik akkor is:) úgy látszik ez nem volt véletlen, mert az ízében sem csalódtam:)


hát tudom, ennyi mosoly jel miatt már felkéne akasztani, mármint nem volt türelmem végig olvasni azt a hosszú-hosszú cikket és komment hegyeket arról, hogy milyennek is kéne lennie egy bloggernek vagy milyennek nem, na ezzel sajna tényleg nincs már időm foglalkozni. Egyébként egyszer ha tenger időm lesz majd elolvasom:) de cserébe azért én továbbra is főzök egy kicsit mániásabban mint az átlag, sőt ezt még le is írom!

Hozzávalók:
150 g sült sütőtök, ha finom édes az a legjobb
1 ek gyümölcs cukor
5 ek liszt
2 ek búzadara
1 csésze tej
3 tojás
1/2 bio narancs reszelt héja
1 tk reszelt gyömbér
1 tk őrölt fahéj
2 ek vaj
csipet só

5 dkg mazsola
2 ek spanyol malaga bor, de szerintem, jó lehet tokaji aszúval, jobb konyakkal is

tetejére 2-3 ek méz


A mazsolákat a mikroban pár másodperc alatt meg melegítem, majd leöblítem róla a vizet és rá löttyintek egy kis finom édes malagabort. A tojásokat ketté választom. A tojássárgához adom a korábban megsütött és botmixerrel pürésített tököt, amiben azért hagytam egy kis husit is a tök csodás rostjaiból és a tejet, majd jól elkeverem. Belereszeltem a narancshéjat, körömnyi gyömbér darabkát, egy kanálnyi gyümölcs cukrot, csipet sót és a fahéjat is. A tojásfehérjét kemény habbá verem, először kb. az 1/3-ad tojásfehérje habot hozzákeverem a sütőtökös, már a fűszerektől illatozó tojásos masszához. Óvatosan keverem, hogy ne törjön össze. Egy serpenyőben megolvasztom a vajat, egy picit emelek a hőn és beleöntöm a massza felét. Várok pár percig míg az alja megszilárdul és szépen megpirul, aztán megfordítom egy vagy két darabban, aztán egy pár percnyi pirulás után, falatnyi darabokra szedem a fakanállal. Ma a az egyik kolléganőmmel értekeztem a császármorzsa sütési technikáját illetően és ő a folyamatosan kavargatós, majd a végén apró morzsává szétesős módszert alkalmazza, fele-fele arányú búzadara és liszt mennyiséggel, hát legközelebb kipróbálom úgy is egy kis barack lekvár társaságában (csak, hogy kedves barátnőm is megnyugodjon, hogy hagyományos kajákat is lehet nálam találni:)
Tálalásnál megszóróm bőségesen a malagás mazsolával és meglocsolom egy kis mézzel is.

A receptet már régóta a Macitól korábban ellesett és több ízben kipróbált császármorzsa recept módosításaival sikerült össze tenni. Most szilva szezonban már csináltam, olyasmi szilvás karamellás szósszal is mint Macinál, nagggyon finom úgy is.

8 megjegyzés:

  1. Mit is mondhatnék... Épp sült tököt kanalazok, és a kanalammal belevájnék abba a tálkába!

    VálaszTörlés
  2. Szia Viki! én is épp sütőtököt reggelizek:))) tegnap már elpusztítottuk a morzsát, sajna már csak így virtuálisan létezik!

    VálaszTörlés
  3. Nem mindennapi fogást csináltál belőle, meg kell hagyni! Csodálatos! Viszem is a receptet...:)

    VálaszTörlés
  4. Egészségedre! örülök, hogy tetszik! de szereted te a sütőtököt???:))))

    VálaszTörlés
  5. De jó ötlet!! Most láttam csak meg nálad, feltétlenül ki fogom próbálni!

    VálaszTörlés
  6. Kedves Lúdanyó! Örülök,hogy tetszik! és készítsd el nyugodtan , mert fincsi volt;)))

    VálaszTörlés
  7. Ma végre sort kerítettem rá, isteni fimom volt!!!, sütőtök fanoknak kötelező feladat : ) Köszönöm a receptet, Piroska

    VálaszTörlés
  8. Kedves Piroska! Hát nagyon örülök, hogy ízlett:))) ha sósan is szeretitek a sütőtököt, akkor a sütőtökös zsályás pogi is nagyon fini:) Boldog Új Évet!

    VálaszTörlés

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Oszd meg a Citromail-lel! Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz