2010. február 12., péntek

Mákmuffin aszaltgyümölcsökkel és szilvalekvárral


Rajongok a mákért szinte minden formájában imádom, fura kivételt képez ez alól a mákos tészta, amit valahogy nem igazán szeretek. Ennek ellenére nem készítek túl sűrűn mákos sütit, mert ha megkívánom, akkor rohanok a jól bevált tömény, óriás mákos rétest felkutatni és még menetközben felfalni az egészet;) Azért folyamatosan tervezegetem a brutál mákos süti gyártást is. Ez a muffin a szilveszteri gubához vásárolt mákból, a karácsonyról maradt aszalt gyümölcsökből és az üveg alján árválkodó pár kanál szilvalekvárből készült.
A muffin tényleg az egyik legegyszerűbb süti, én nem is igazán értem a boltokban kapható muffin por dolgot, hogy minek is?

Hozzávalók

80 g mák
180 g liszt
160 g barna nádcukor
100 g aszalt gyümölcs (kandírozott narancs, aszalt cseresznye és eper)
1 tk szódabikarbóna
1 kk borkő sütőpor (Alnatura, DM-ből)
1 tojás
2 nagy evőkanál krémes túró (vagy 1 dl joghurt)
3 ek szatmári szilvalekvár vagy egy üvegnyi:)

A muffinoknál szokásos eljárás, nedves és száraz összetevőket külön tálban összekeverjük, majd az egészet lazán összeforgatjuk. Háromnegyedig muffin sütőben kapszlikba adagoljuk és 170-080 fokon úgy 15-20 perc alatt megsütjük. 11 nagy muffin lett belőle. (Azért 11 mert az egyik mélyedésbe úgy bele égett még korábban a cucc, hogy nem tudom kiszedni belőle)
Ha van több szilvalekvár nyugodtan töltsük meg az összes muffint vele, mert nekem sajnos csak 3 muffinba jutott, úgy hogy kétfelé vágtam és megkentem a lekvárral. 1 napot állt a hűtőben és valami irtó finom lett másnapra, tömény, de megéri.

2 megjegyzés:

  1. Mák és mák és mák és mák!! Nagyon szeretjük. Így gyümölccsel kombinálva pláne jó! Elmentettem a receptedet, köszönöm! (És a szardellás szendvicskrémekét is!)

    VálaszTörlés
  2. Mákszerelem van nálam is, most is épp egy mákos rétest eszegetek ebédre;)) A szendvicskérmek közül a 2. nagyon fincsi volt:).

    VálaszTörlés

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Oszd meg a Citromail-lel! Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz