2010. május 18., kedd

XXXIV. VKF! - A szépség gyümölcse - Almás-borsikafűves csirke leves





Szép, finom almákat vettem, enyhén savanyú, de mégis édes, talán mint sokszor a hétköznapok valósága, melyben a szépség megcsillanása segít boldogulni. Az alma szépségénél fogva kapcsolódik Afroditéhez, akinek az asztálhoz invitált Duende a XXXIV. VKF! témájával. Sok nép szimbolikájában jelenik meg, de mi is, lehet szebb mit egy szép piros alma.

A leves fűszerezését a borsikafű adja, amit illatos olajai tesznek afrodiziákummá, és az egyik legkedvesebb fűszerem:)
Az almákból leves készült, de nem kell is különösebb alkalom arra, mint egy esős szürke délután, hogy némi kényeztetést megengedjünk magunknak, akár egy ilyen levessel, ami bennem korábbi időket idéz, amikor ezt a levest kóstolgattunk a hajdani Fecskében.

A receptet  kikövetkeztettem:) a kávézói ízek alapján, illetve módosítottam, ahogy a leharmónikusabbnak gondoltam az ízeket. Na jó én még egy kanál áfonya lekvárt is tettem a tányéromba, de azért ezzel, csak a hozzám hasonló édesszájúak próbálkozzanak:)

Hozzávalók

200 g csirkemell filé
2 zamatos alma
125 g camambert sajt
1 ek aprított hagyma
1 gerez fokhagyma
1,5 l csirkehús leves
1 ek borsikafű (ízlés szerint több)
1/2 citrom
2 ek vaj, 2 ek olaj
1 dl tejszín
pici só, őrölt bors

Az almákat megmossuk, meghámozzunk, szeletekre vágjuk és megöntözzük a citromlével. A csirkemellet apróbb falatokra váguk.  A vaj és olaj keverékén, megpiríttjuk a hagymát, belereszeljük a fokhagymát, hozzáadjuk a csirkemellet és együtt pirítjuk őket, míg a csirkekockák egy kis kérget és színt kapnak. Közben a camambert sajtot kisebb kockákra vágjuk. Felöntjük a levessel a pirult hagymát és csirkét, majd felfözzük és 5 perc lassú főzögetés után beletesszük a sajtot is. Néhány perc alatt megvárjuk, hogy a sajt felolvadjon, ekkor tegyük hozzá az almaszeleteket és a borsikafűvet. Együtt még kb. 10 percet főzzük szelídebb lángon, amikor késznek nyilvánítjük lehúzzuk a  tűzről és beleöntjük a tejszínt. 3 adagnyi lett belőle, diós kenyérből készült pirítóssal ettük.
 

8 megjegyzés:

  1. Ezt mintha egyenesen nekem főzted volna :-) Fantasztikus!!!

    VálaszTörlés
  2. Szia Viki, Hát örülök, hogy ennyire rádszabott a leveske, ez azt jelenti, hogy nagyon egyhullámon van az ízlésünk;))) szívesen főzném neked is:)

    VálaszTörlés
  3. Sosem próbáltam még ilyen kombinációt, de nagyon tetszik, kíváncsi vagyok ízére, ki kell valamikor próbálnom!

    VálaszTörlés
  4. sziaaaa Napmátka, örülök neked:))próbáld ki bátran, nekem nagyon ízlett, ma ebédre is ezt hoztam, talán még jobban összeértek az ízei egy éjszaka alatt. Legközelebb talán egy fahéjrudat is belepottyantok.

    VálaszTörlés
  5. De jóóóó! almaleves, mégis új, szokatlan ízkombináció...gratulálok!

    VálaszTörlés
  6. Szia Kata, köszönöm:))) talán szokatlan, de nagyon a számíze szerint való:))

    VálaszTörlés
  7. nagyon izgalmasan hangzik ez az almalevees. ki is fogom próbálni!

    VálaszTörlés
  8. Kedves Nokedli, örülök, hogy tetszik, próbáld ki nyugodtan nekünk nagyon bejött, remélem ízleni fog;)

    VálaszTörlés

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Oszd meg a Citromail-lel! Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz