2010. május 22., szombat

Szirnyiki eperöntettel

A Szirnyikivel is egy kávézós élmény során találkoztam a napokban, bár már rég kíváncsi voltam rá, de a kóstolás adta meg a kellő inspirációt, hogy itthon is elkészítsem. Nagyon szeretem a túrós édességeket (is:)), de ez a laktató, finom orosz étel, biztos be került a "máskor is lesz ilyen" kategóriába. Ráadásul pikk-pakk kész van, egy ilyen kis borongós, nyirkos tavaszi délutánon igazán  kellemes kis nasi (vacsora helyett:). A kávézóban Szirnyiknek hívták, én Szirnyikinek ismertem, de böngészgetés során nem találtam sokmindent  erről. Eszik tejföllel, morzsával, lekvárokkal, én most eperszószt csináltam hozzá, mert végre mertem venni egy kis epret, bár már nagyon várom, hogy vehessek olyat amit megsütött már a napocska is.

Hozzávalók:
250 g túró
1 tojás
1 ek nádcukor
1/2 rúd vanília
1 citrom (bio)
40 g durum liszt
Sütéshez: vaj, olaj

Eperöntethez:
150 g eper
3 ek nádcukor
késhegynyi vanília magok

A túróba keverjük a többi hozzávalót, a tojást, cukorot, lisztet, a citrom reszelt héját és a vanília rúd kikapart magjait. Majd gombócokat formázunk belőlük, melyeket lepényke formájura nyomkodunk, majd lisztbe forgatjuk őket. Felhevítjük a vaj, olaj keverékét egy serpenyőben és kisütjük a túrós lepénykéinket. 6 nagy és egy 7. picike lett a mennyiségből, ami 2, de inkább 3 személyes adag, mert én ugyan megettem 3-at, de utána azért egy darabig ülve maradtam:)

A öntethez az epret alaposan megmossunk és negyedekbe vágjuk. Egy kislábasba tesszük a cukorral és a vaíliával együtt, kb. egy öt perc alatt összefőzzük az ínycsiklandóan illatozó öntetet.
A receptet Irokánál találtam, illetve a Svejk útleíró szakácskönyv alapján készítettem, ami nem régi szerzemény és számtalan kipróbálni valót olvastam benne, itt a Syrníky arányaiban csupán annyi a különbség, hogy egy kis tejfölt is tesz a tésztába, illetve 500 g liszthez 3 tojást használ.

6 megjegyzés:

  1. Nagyon tetszik! Azt hiszem terítékre kerül hamarosan nálam is :) Köszi!

    VálaszTörlés
  2. Kedves Livi, örülök hogy tetszik, tényleg próbáld ki, mert megéri:), csak gyorsan elfogy:)

    VálaszTörlés
  3. Még sosem hallottam ezt az elnevezést... Nagyon jól néz ki! Leginkább a vastag palacsintára hasonlít....? :)

    VálaszTörlés
  4. Szia Felhőlányka, igen ránézésre akár egy vastag palacsinta is lehetne, de ebben dominál a túró, nagyon finom, egyszer kóstold meg:))

    VálaszTörlés
  5. Hol lehet ilyet rendelni? ;)

    VálaszTörlés
  6. Helllóóóóó:)) hát természetesen nálam, de előzetes időpont egyeztetés szükséges:)))!!! pénteken lehet megyek/gyünk

    VálaszTörlés

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Oszd meg a Citromail-lel! Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz