2010. június 15., kedd

Bodzás-almás granita

Kánikulában tényleg a legjobb hűsítő egy ilyen jeges fincsiség. Végre csináltam bodza szörpit, ami az alapjául szolgált. Egy jól sikerült csapatépítő tréning végén Szokolyán még sikerült pár szál bodzát szedni, így abból készült egy liternyi. De most hétvégén Máriabesnyőn egy 5 éves segítségével, aki pontosan emlékezett, hogy hol is rejtőzik a bodza, egy jó kis séta alatt akadt még rám váró jó néhány tányérnyi, így abból épp most készült el egy nagyobb mennyiség. Nem tudom eddig hogy nélkülözhettem, pedig a nagymamám csinálgatott gyerekkoromban sokat és nagyon szerettem.
Azért jó, hogy van bodzaszörpöm, mert nagyon sok finomságra lehet aztán felhasználni, például granitára. De terveztem sütibe, sörbe:)), koktélokba, gyümölcsös levesekbe. Azt gondoltam, hogy mivel nem tartósítottam inkább majd, lefagyasztok belőle, így amikor kell csak kikapom a fagyóból.
A granita alapja a cukorszirup, így szinte bármilyen szörppel lehet próbálkozni, rögtön megadja a jellegét. Hozzáteszem istenien jó volt elkanalazgatni a illatozó bodzás kis jéggömböket:))

Hozzávalók:

4 zöldes golden alma
2,5 dl víz
2,5 bodza szörp
1 citrom

Az almákat alaposan megmossuk és héjastól kis kockákra vágjuk, persze közben a magoktól és a csumájától megszabadítjuk. Betesszük őket rögtön a vízbe és fél citrom levét ráfacsarjuk, hogy ne barnuljon meg. Leszűrjük az almát és a átesszük egy edénybe és ráöntjük a szörpöt és ráreszeljük a citrom héját is. Botmixerrel összemixeljük (na a botmixerrel a köv. posztban részletezem a horror story-mat). Fagyasztóba tesszük kb. 4 órára és fél óránként átkevrejük, hogy megőrizze a szemcsés állagát.

A Nők Lapja konyha, 2010. júniusi számából Dolce Vita, Zöldalmás granitája adta az ötletet.

2 megjegyzés:

  1. Ez fantasztikus! A róla készült kép is!!!

    Micsoda hűsítő finomság...

    Sörbe? By Radler? Szeretem :-))

    VálaszTörlés
  2. Szia Viki! Köszönöm:))
    Én is szeressem a bodzásat, úgy gondoltam, hogy sima sörbe egy kis bodza szörp is működni fog, kicsit nagyobb alkohol százalékkal:))

    VálaszTörlés

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Oszd meg a Citromail-lel! Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz