2010. szeptember 23., csütörtök

XXXVII.VKF! Erdei gombás pasztinák szuflé

Csöppet megkésve, de azért még sikerült éppen időben összehozni a VKF! posztot, amit Alíz által kihirdetett gomba témában szántam. Hát nem sok alternatívám volt mert egy kb. 10 dekányi vargányás erdei gomba mixem árválkodott a fagyasztóban, így aztán ehhez alkalmazkodtam:) Attől függetlenül, még korábban időben ki is jegyzeteltem egy rakat szimpatikus gomba receptet. De aztán ahogy szokott lenni:) meg kellett várom valahogy tudat alatt azt a szintet, amíg elkap az időkényszer:) és visszatér az ízérzékelésem és abból amit éppen a hűtőben találok, készült valami étel.

Nem vagyok járatos gomba témában, de ez az én hiányosságom, viszont az hiszem nem helyre hozhatatlan a dolog. Pedig úgy 5-6 évesen nagyon szerettem a gombákat. Az összeset! Trendo jó kis melegítő posztjai juttatták eszembe, hogy mennyire odavoltam kicsinek a gyönyörűséges és a nem annyira gyönyörűséges gombákért is. Csak sajnos az anyukám nem rajongott velem együtt és kidobatta az összes eső után az utcában gyűjtögetett gombáimat, engem meg jól kimosott:) De a Búvár zsebkönyvek sorozatban is inkább csak nézegettem őket mint sem, hogy megtanultam volna a nevüket.

Elég súlyos külsejű, leginkább valami csáprágós állatkára:) emlékeztető pasztinákokat kaptam egy barátnőmtől. Nagyon lázba hoztak, mert nagy fehérrépa fan vagyok, ritkán pasztinákot is ettem levesben, de egyéb ételt még nem készítettem belőle. Azt tudtam, hogy én szeretni fogom, de otthon nem arattam vele osztatlan lelkesedést:)

Hozzávalók:

100 g erdei gomba (fagyasztott vargányás erdei gomba mix)
400 g paszternák
50 g vaj
50 g reszelt sajt (vörös cheddar és medvehagymás sajt keveréke)
25 g liszt
1,5 dl tejszín vagy tej, én az előbbit használtam
3 tojás
2 tk koriander, én egész koriandert őröltem mozsárban
só, őrölt bors

Reszeljük le a pasztinákot, ha van rá lehetőség valami jobb féle reszelővel, ami nem annyira egyszerű feladat, legalábbis az én reszelőmmel, pedig nem voltak fásak a paszternákok. A tojásokat ketté választjuk 2 tálban. A lisztet elmorzsoljuk a vajjal, majd hozzá vegyítjük a tejszínt vagy a tejet, legközelebb kipróbálom simán tejjel is, hogy könnyebb legyen. Sóval, korianderrel, borssal ízesítjük és alaposan elkeverjük. Verjük fel egy csipet sóval a tojásfehérjét. Végül hozzákeverjük a reszelt paszternákot, a tojások sárgáját és a reszelt sajtokat. A fehérje habot lazán keverjük a masszához. Adagoljuk kis szuflé formákba, tegyünk bele ízlés szerint erdei gomba szeleteket és 170-180 fokon süssük szép aranybarnára.

Legközelebb szerintem  egy szelet marhahusi vagy valamilyen halacska (lazac, tengeri kütyü) és valami mártás kíséretében updatelném:)) A Gabriella receptjét használtam hozzá, ezúton is köszönet érte!

6 megjegyzés:

  1. Ez aztán nagyon guszta! :)
    A paszternák nagyon jól megy a gombához, hogy eddig ez miért nem jutott az eszembe :)))

    VálaszTörlés
  2. Szia Ami, Örülök, hogy tetszik, mindeképp paszternákból szerettem volna valamit, aztán eszembe jutott, hogy a VKF-re készüljön gombával. Kellemeset a hasznossal;))

    VálaszTörlés
  3. Nálunk a háziasszonyok alig-alig használják a pasztinákot. A termés zöme az ételizesítőkbe kerül. Régen a sváb falvakban savanyítva is ették. Péntekenként meg bőjtös levest csináltak belőle. Tényleg finom! Jó ötlet volt a gombával összehozni, gratulálok!

    VálaszTörlés
  4. Nagyon klassz recept, és nagyon guszta lett a végeredmény! :))

    VálaszTörlés
  5. Kedves trendo, Köszönöm:)) ételízesítőben is milyen jó lehet, olyat is jól lenne csinálni télire tényleg. Savanyítottan is nagyon érdekesen hangzik és még így levesben, hát szerintem nem lehet rossz!

    VálaszTörlés
  6. Szia Felhőlány! Köszi:))))) örülök, hogy ízlik:-D

    VálaszTörlés

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Oszd meg a Citromail-lel! Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz