2010. november 17., szerda

Savanyúkáposztás harcsa

Eltűntem csöppet, túlságosan is elszaladt az idő posztok nélkül. Beteg szegény számítógépünk, ez kicsit terheltté teszi az írogatást, de remélem jobban lesz hamar, ő vagy az utódja:) Ráadásul már érzékelem a karácsonyi zsongást, úgyhogy pláne össze kell kapjam magam. Na de azért a nagy hallgatás közben főztem is néha:) Nemrégiben vendégség volt nálunk és mivel legfőképp egy nagyobb adag harcsa jöhetett szóba, ezért kézen fekvő volt, hogy a réges rég kinézett savanyúkáposztás harcsát csináljuk. A vicces az volt, hogy a párom is kinézett a TV-ben egy másik verziót, de aztán kissebb közelharc után én győztem:) Tényleg pepecselős történet, mert mindent külön-külön meg kell sütögetni, de aztán is ő belátta, hogy megéri. Václav Malovicky: Svejk Útleíró szakácskönyvéből származik a recpet, amit nem tudom elmondani, hogy mennyire örülök, hogy megvettem, nagyon szeretem olvasgatni, nézegetni a régi idők ízeit, ráadásul  szomszédaink leghíresebb ételein keresztül.

Savanyúkáposztás harcsa: 
(6-8személyre)
1,5 kg harcsa filé
1,5 kg burgonya
1 kg savanyúkáposzta
20 dkg kolozsvári szalonna
20 dkg száraz kolbász (eredetileg nem volt a receptben)
5 dkg örőlt pirospaprika
10 dkg liszt

5 dl tejföl
só, őrölt bors
2-3 dl szőlőmagolaj,
(az eredeti receptben 30 dkg zsír + 2 dl olaj volt, azért ezt túlzásnak találtam)


A harcsát kisebb szeletekre vágjuk, megsózzuk, majd paprikás lisztben megforgatjuk és kevés olajon megsütjük. Nem kell sokáig, mert a sütőben még úgyis sülni fog. A savanyú káposztát átmossunk és kicsit összevagdaljuk. A szalonnát vékony szeletekre vágjuk, a burgonyát és a kolbászt pedig karikákra. A kolbászt és a szalonnát serpenyőben picit elősütjük, hogy jól kiadja az ízeit. Félretesszük és a visszamaradó zsíron a káposztát rövid ideig pároljuk. A burgonyát bővebb olajban aranybarnára sütjük.Vékonyan kikenünk olajjal egy nagyobb jénait, beletesszük a burgonya felét, rá a káposzta felét, megszórjuk kolbásszal és szalonnával aztán a harcsa szeletek nagyját tesszük rá, majd sózzuk borsozzuk, aztán jöhet a tetejére a maradék burgonya és káposzta, végül a harcsa. A tetejét megöntözzük a tejföllel, sütőben jól átsütjük 180 fokon kb. fél órát. 

Václav Malovicky: Svejk Útleíró Szakácskönyvében, Bodrogi káposztás harcsa néven fut

4 megjegyzés:

  1. Érdemes lenne ugyanezt a recipét kipróbálni apróhallal. Görög importból láttam utoljára, kilós zacsiban árulták. Előnye, hogy nem kell tisztogatni, csak egyben kisütni, mint a töpörtyűt :)

    VálaszTörlés
  2. Szia trendo, viccesen néznének ki a kis egész halacskák benne:)) Egyszer régen próbálkoztam vele, de nem sültek meg tökéletesen, aztán elment tőle a kedvem. Viszont egyik nyáron a Fekete tengernél a parton nagyon finomakat ettünk, jó kis fokhagyma szósszal:)

    VálaszTörlés
  3. Abban a kivételes élményben volt részem, hogy megkóstolhattam ebből az alkotásból néhány falatot. Ami a gyakorlatban azt jelenti hogy főleg miattam van ilyen kevés a tálban:) "Izlésszindróma" megint meg akart ölni a főztjével :)) A lényeg: Olyan összhang alakult ki az összetevők között hogy másnap hosszú (de tényleg) percekig olvastam a receptkönyvet, de nem hittem a szememnek az összetevők láttán. A könyvben mindenféle halak és káposzták voltak a receptben, de mi egyszerűen csodát ettünk aznap! Gratulálok!

    VálaszTörlés
  4. Édike, hát tényleg érdemes ilyeneket csinálgatni, ha ilyen szép bókokat kapok;))))remélem most már jobban lettél!

    VálaszTörlés

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Oszd meg a Citromail-lel! Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz