2011. március 14., hétfő

Flapjack, ami granola lett...

Azaz müzliszelet, ami müzli lett:), már rég szemeztem a házi készítésű müzlivel és müzliszelettel is. Tényleg nem bánom, hogy ez most így sikerült, mert az igaz, hogy a tökéletes müzli szelet receptjét még nem sikerült megtalálnom., de cserébe viszont talán az eddigi legfinomabb müzlit sikerült előállítanom amit valaha is kóstoltam. Az is igaz, hogy nem nagyon adtam horror összegeket a szimpinek kinéző, boltban fellelhető darabokért. Úgy tudom a flapjack brit, a granola pedig amerikai eredetű édesség, mindkettőben fellelhető a zabpehely,puffasztott és egyéb gabonák, olajos magvak, aszalt, friss gyümölcsök és hát hosszasan lehetne sorolni, hogy mit is lehet bele passzintani. Például egy marcipánosat is eltudnék képzelni, de azt hiszem kicsit kimerítni a granola eredeti célját. Ami természetesen az egészség, finom táplálékon keresztüli szervezetbe juttatása:) Tavaly nyáron egy nemzetiközi rendezvényt szerveztünk és ott ismertem meg egy nagyon kedves amerikai idős házaspárt. A bácsi olyan kilencven, a néni hát talán 80 körüli lehetett. Mindketten nagyon egészségesnek látszottak. Na de a néni ötször leelőzött volna szerintem minden sportban, majd kicsattant az erőtől és egészségtől. Ő kínált meg a házi készítésű granolájával, ami persze hírből sem hallott cukrot, mézet is csak nagyon minimális mértékben.  Recepteket böngészve rájöttem viszont, hogy legközelebb olyan flapjack-kel fogok próbálkozni, amiben liszt is van, így talán kisebb eséllyel hullik alkotó elemeire, na de majd beszámolok.


Mandulás-aszalt szilvás granola


20 dkg zabpehely
3 dkg kókuszreszelék
10 dkg mandula
15 dkg vaj
5 dkg barna cukor
5 ek. méz
8 dkg aszalt szilva
1-1 bő tk fahéj és gyömbér
a recept pluszban még írt étcsokoládét is (5-8 dkg-t), ez nálam kimaradt

A sütőt elmelegítjük 180 fokra. A vajat, a mézet és a barna cukrot egy lábasban feltesszük összemelegíteni. Épp csak addig, míg szépen elolvad a cukor is, közben kevergetjük. Lehúzzuk a tűzről és hozzákeverjük a zabpelyhet, kókuszt, mandulát és a nagyobb darabokra vagdalt aszalt szilvát. A masszát kivajazott kissebb tepsibe tesszük, jól lelapogatjuk és 20-25, esetleg 30 perc perc alatt megsütjük. Nekem, illetve a pokol konyhája sütőmnek sikerült ezt is kicsit megkozmálnia, de aztán pár nap alatt sikerült is ki szednem a porcelán sütő formából a maradványait:). Legközelebb sütőpapírt teszek alá;) kipróbálás esetén ti is tegyetek így.

7 megjegyzés:

  1. Szia Bianka köszi, biztos készül még néhány változatban, mert tényleg fini:)

    VálaszTörlés
  2. Szia! De jól néz ki :-) Egy kérdés: mennyi méz kerül bele? A leírásban írtad,hogy összemelegítjük a vajjal és a cukorral,de a hozzávalók közül kimaradt. Kétszer is megnéztem,de tényleg nem látom.Köszi.

    VálaszTörlés
  3. Szia!Örülök, hogy tetszik:)Finom is volt. Jajj, már pótoltam is, köszi, hogy észrevetted, 5 evőkanál méz kell bele.

    VálaszTörlés
  4. Szia! Köszi szépen! Legközelebb így csinálom. :-)

    VálaszTörlés
  5. No én is úgy jártam (eddig 2 alkalommal), hogy nagyon finom lett a flapjack viszont teljesen szétesett így szeletnek még jóindulattal sem nevezhető.
    Még nem jöttem rá, hogy mi a probléma, jelenleg arra gyanakszom, hogy túl sok margarint tettem bele, pedig egy brit szakácskönyvből vettem az arányokat.
    Minden bevált tippet szívesen olvasnék flapjack ügyben!

    VálaszTörlés
  6. sajna azóta még nem készült újra, de azt olvastam, hogy ki kell hagyni a mézet és helyette is barnacukor kell, illetve jól megkell nyomkodni, hogy ne essen szét. Amit készül egy tuti felteszem mindenképp!

    VálaszTörlés