Mindenfélélét tervezgettem Mézigörl VKF fordulójára, valahogy nem találtam az igazit, főleg amihez minden lett volna. Nem is tudom, hogy miért ilyen az ember, hogy már megint az utsó pillanat stressze:) váltotta ki belőlem a cselekvést. Felismertem, hogy ez nem feltétlenül jó így:) és dolgozok is a helyretételén. Nem vagyunk egy rendszeres méz fogyasztok, de pár éve nagyon szeretem a mézet. Gyerekkoromban egyáltalán nem ettem mézet, sőt egy nagyobb gyomorrontás után, elindult a pletyi, hogy biztos allergiás vagyok a mézre. Így aztán erős ellenérzéseim voltak a méz irányába, sőt rossznak találtam az ízét is. Míg nem eltelt jó néhány év és félve de, megnyaloggattam a mézet és csodák csodájára nem lett tőle semmi bajom. Így aztán rájöttem, hogy nem vagyok allergiás és boldogan ettem a mézes vajas kenyeret:))
Mézes zabpelyhes polentagombóc
60 g kukoricadara
40 g tönkölydara
40 g zabpehely
3 nagy ek. méz (izlés szerint több is lehet)
2 ek kókuszreszelék
6 szem aszalt szilva
1 dl tej
1 dl víz
10 g vaj
A vajat egy kis lábasban megolvasztottam, megpirongattam benne a zabpehellyel összekevert darákat. Felöntöttem a tejjel és a vízzel. Párpercig kevergettem, amikor már puffugósba váltott, akkor még egy kicsit tovább kevertem. Lefedtem és még konyharuhával be is bugyoláltam és 20 percig pihentettem. Ezt követően belekevertem a mézet, a kókuszt és az apróra vagdalt aszaltszilvát.
Mézes zabpelyhes polentagombóc
60 g kukoricadara
40 g tönkölydara
40 g zabpehely
3 nagy ek. méz (izlés szerint több is lehet)
2 ek kókuszreszelék
6 szem aszalt szilva
1 dl tej
1 dl víz
10 g vaj
A vajat egy kis lábasban megolvasztottam, megpirongattam benne a zabpehellyel összekevert darákat. Felöntöttem a tejjel és a vízzel. Párpercig kevergettem, amikor már puffugósba váltott, akkor még egy kicsit tovább kevertem. Lefedtem és még konyharuhával be is bugyoláltam és 20 percig pihentettem. Ezt követően belekevertem a mézet, a kókuszt és az apróra vagdalt aszaltszilvát.
Teljesen kihűtöttem, utána gombóckákat gömbölygettem belőlük. Kókuszreszelékbe vagy szezámmagba forgattam őket.
Fincsi lehet, én hasonlóan készítem az aranytallért.
VálaszTörlésSzia Kati, hűű megnéztem, nagyon jól hangzik az aranytallérod, majd egyszer megcsinálom:))majd figyelgetem a zabpehely lisztet. Valami hasonló mézes szezámos rogogóson gondolkodtam, de egy olyan receptet találtam amibe tahini kellett és az nem volt itthon;)
VálaszTörlésItt járt Trendo, legurított torkán egy gombócot! :)
VálaszTörlésKedves Trendo, hát egészségedre;)
VálaszTörlésAz én mézesem kicsit szétfolyt, nem volt fotogén, de ezek guszták:)
VálaszTörlésHoztam neked egy jó szót is:
http://katakonyha.blogspot.com/2011/03/egy-jo-szo.html
ellopták a képedet, itt a link:
VálaszTörléshttp://mamirecept.blogspot.com/2009/08/elesztopastetom.html
köszi, a fene!!!
VálaszTörlésMár egy hónapja nincs más, csak ez a gombóc?! Irgum-burgum! :))))))))
VálaszTörlésVagy ennyire nagy húsvétei készülődést csaptál? :)
igaz-igaz:), bár inkább kimaradt a húsvéti sütés-főzés, de comin' back soon:)
VálaszTörlésEltűntél, mint az arany zsebóra a csatkai cigánybúcsúban! :) Azért van ám, akinek hiányzol!
VálaszTörlésAz összefüggést még keresem, de jól esik, hogy hiányolsz:)))
VálaszTörlés