2011. december 2., péntek

Mandulás-amarettós birslekvár

Hát akkor még harmadjára is lekvár:), de úgy látszik, hogy most a lekvárok hoztak igazán lázba főzés terén. Jöhetnének a karácsonyi sütemények, de most inkább nekem is vigyázgatnom kéne édességek terén, egy jól sikerült kongresszus és néhány kis ááá ez még belefér főleg mákos sütikének és jahh a  nagymamám mákos meggyes derelyéinek köszönhetően... Beérett a stevia termés is, kíváncsi vagyok milyen. Bár tudom, hogy kicsit furi lesz, de azért hátha ez is hozzásegíthet egy kis természetesebb cukorhoz.

Nagyon imádom az amarettót, keserű mandulás illatos, hihetetlenül finom likőr. Édességekbe hüümm jöhet, valami jó kis ragacsos, csokis amarettós cucc sem lehet rossz.  De a lekvárokban is nagyon kellemes kis harmóniát tud hozni jó néhány gyümölccsel.

Mandulás-amarettós birslekvár
Hozzávalók /5 kis üveghez/

80 dkg birsalma /tisztítottan mérve
15-20 dkg nád cukor, demerara / gyümölcs cukor vagy amink van
1 dl amaretto
5-10 dkg pirított mandula vagy mandula pehely
kb. 6-8 dl víz

A birsalmáinkat megszabadítjuk a csumájuktól és héjuktól. Kockázva egy jobb lábasba tesszük, felöntjük kb. 5 dl vízzel és feltesszük főzni. Nézegessük, hogy forr el a víz, vigyázzunk mer hajlamos eltűnni, ha nem vagyunk résen és akkor bizony igen könnyen lekaphat a bőszen sűrűsödő birs. Ezért  pótoljuk az elfőtt vizet. Egy óra múltán hozzáadjuk a cukrot és fél dl. amarettót, még fél órát főzögetjük mire megfelelő állagú lesz. A végén természetesen elfőzzük a hozzáadott vizet és kevergetjük, hogy ne égjen le, botmixerrel keverjünk rajta, hogy szép egynemű legyen.  Mixelés után pedig mehet hozzá a pirított mandula és a maradék amaretto. Pár percig még főzzük majd tisztított, csirátlanított üvegekbe szedjük és 1 napig dunsztba tesszük a paplanok közé:)Azért nagyon hálás feladat birsből lekvárt készíteni, mert nagyon jó sűrű lekvár lesz belőle, hisz nagyon magas a pektin tartalma. Ezért is szeretem kipróbálni más gyümölccsel párosítva, mert nagyon jó állagú lekvár lesz a végeredmény.

Korábbi birslekvárok:

Ananász-birs lekvár
Mézes-feketebogyós birslekvár
Kékszőlő-birslekvár
Mangó birslekvár
Sütőtökös narancsos birslekvár

1 megjegyzés: