2009. november 24., kedd

VKF! - XXX. Fehércsokis-whiskey-s birs és szilvás-narancsos trüffel

Csak utólag vettem észre, hogy a 30. VKF-re, sikerült megírnom a 100. bejegyzést!!! Hát ilyen az én formám:))), de minden esetre azért nagyon jó érzés fogott el!!
Karácsonyi gaszto ajándékok, szuper téma, rég tervezem, hogy csoki golyókat gyártsak ajándékba és végre Chef Viki XXX. VKF! kiírása erősen motiválttá is tett ezügyben. Elkészült pár adag és ezt még csak továbbiak fogják követni, mert nagyon finomak lettek és remélem a szüleim is örültek nekik, mert a házassági évfordulójuk alkalmából készítettem őket, de ígérem karácsonyra lesz több:)
Azért jó ilyen házi desszertekkel kísérletezni, mert sokkal olcsóbban, sokkal személyre szólóbb meglepetést gyárthatunk a szeretteinknek és így bele csempészhetjük szívünket, lelkünket is, ezt sosem fogja tudni egy bolti:) A csomagolásban is lehetünk nagyon kreatívak, de akár egy kis celofán zacskóban is nagyon jól mutatnak a bon-bonok egy szép szalaggal megkötve, én egy szív alakú desszertnek tettem el a dobozát és ebben vittem a golyókákat.

Fehércsokis-whiskey-s birs trüffel


100g fehércsoki (Spar saját)

100 g apró kockákra vágott birsalma sajt (az ajándékba kapott vége:(, hát csinálnom kell asszem:))

100 g vaníliás nápolyi/ vaníliás vajas keksz

35 g vaj

4 ek tejszín

3 ek whiskey (ha nem jön Baliey's/whiskey-t iszogatni a gazdája:), akkor bon-bon lesz belőle!)

1 tk reszelt narancshéj (bio)


Hempergetni: Kókuszreszelék és pehely

Szilvás-narancsos trüffel


100g étcsoki (50 %-os Spar saját)

100g cukornélküli szilva lekvár (Szatmári)

100 g kakaós nápolyi/ csokis vajas keksz

2 tk reszelt narancshéj (bio)

1 kk nescafe, 1 ek vízben feloldva v. 1-2 ek. kávé

30 g vaj

2 ek tejszín

Hempergetni: holland kakaópor

Az elkészítésnél mindkét esetben a nápolyik porrá zuzásával kezdtem, nyújtófával, de biztos a nápolyi bosszúja ért utol, amikor is függölegesen sikerült ráejtenem az egyik lábújjamra a nyújtó fát, hát tavaly egy tányérral jártam ugyan így, pont egy év volt mire eltünt a fekete folt, hát most ezt megúsztam, de hát milyen veszélyes hely néha ez a konyha...

Egy fagyasztó zacskóba tesszük és egy alkalmas eszközzel, porrá zuzzuk a nápolyikat vagy a vajas kekszet. A csokoládékat felolvasztjuk és belekeverjük a hideg vajat, míg elolvad, aztán a többi hozzávalót is beledolgozzuk és egy 20 percre beteszük a mélyhűtőbe, hogy gombócolható állapotba kerüljön a masszánk. Aztán egy evőkanállal gombócnyi adagokat szedünk belőle és gombóckkáká gömbölygetjük őket és az egyiket a kókuszreszelékben a másikat pedig kakaóporban hempergetjük. Nagyon jót tesz az ízeknek, ha fogyasztás előtt van 1-2 napjuk összeérni. Anyukámékhoz csak a fehércsokisat vittem el, mert amikor megkóstoltam a szilvásnak egy kicsit "vad", savanykás lett az íze, de két nap múlva mikor ismét megkóstóltam, már sokkal-sokkal jobb lett.

8 megjegyzés:

  1. Nem tudok ellenállni a kísértésnek! Csodás kompozíciók!

    VálaszTörlés
  2. Szia Napmátka! Köszönöm, örülök, hogy tetszik:)))) nagyon rajta vagyok a csoki golyó témán:))

    VálaszTörlés
  3. Jaaaaaaaj de gyönyörűségesek!

    Nagyot nyelő smiley :-)

    VálaszTörlés
  4. Köszönöm, aranyos az nagyot nyelő smiley:))))))) ha működne már a teleportáció...:)

    VálaszTörlés
  5. Nagyon tetszik! Az a baj, hogy annyi gyönyörüséget tesztek fel, hogy nem tudok dönteni, melyiket is csináljam meg!? Nálad megint tuti befutóra találtam! :)

    VálaszTörlés
  6. Kedves Ancsika, :)) hát igen, én is tobzódom a sok szépségben, már most pihentetnem kell az édességeket, pedig szinte csak rá gondoltam a karácsonyi traktára:))
    Örülök, hogy tetszik!

    VálaszTörlés
  7. Nagyon izgalmasak ezek a trüffel-kombinációk, most már ki kell próbálnom valamelyik receptedet, ha addig élek is! :)

    VálaszTörlés
  8. Szia Pixi Pie! Örülök hogy tetszenek, aranyos vagy!!! nyugodtan próbáld ki őket, mert jóók, de de most még pont nagy gyártásban vagyok, lesz még pár féle, mert karácsonyi ajik lesznek, teszek majd még fel más féléket is.

    VálaszTörlés