2010. május 5., szerda

Medvehagymás guesadillas


A guesadilla Mexikói étel, 2 tortilla lap között, a megolvadt sajt fogja össze a tölteléket, jó pár éve készítgetem rendszeresen, mert az egyik legfinomabb és legyorsabb kaja. Talán Chili és Vaníliánál láttam meg anno. A kedvenc török boltom, kicsit visszafogott nyitvatartásra váltott és nem sikerült tortillat vennem, annyira rávoltam pörögve, hogy medvehagymás quesadillas lesz a vacsi, hogy "kényten voltam" házi verziót gyártani. Fűszeres Eszternél találtam egy jó kis teljes kiőrlésű receptet. Némileg kevesebb vízzel, hasonló arányokkal, de a biztonság kedvéért sima liszttel készítettem, hogy nagyobb valószínűséggel sikeredjen. Egyáltalán nem bántam meg, mert nem sok idő összedobni tényleg. Az a jó benne, hogy rendszeresíthető alternatívát kínál, ha nem kapunk a boltban vagy egyszerűen inkább a házira esküszünk. Egy grillezéshez is jól jöhet, ha sütünk párat és kész is a a mindenféle finomsággal tölthető házi tortillánk, már csak sütögetni kell hozzá egy kis ezt-azt;) A quesadillas lényege a jól olvadó sajt, a töltelékek tekintetében meg válogathatunk bőven, attól függően mi van otthon, lehet tölteni pl: darált husival, tonhallal, kolbásszal, gombával, olajbogyóval, spenóttal, különféle zöldségekkel..stb. Azért azt meg kell jegyezni, hogy azért egy elég laktató finomság:)


Házi tortilla (4 laphoz):

kb 2,2 dl liszt (én egy 2 dl-es bögrét töltöttem túl picit)
0,2 dl olíva olaj, egy stampedli:)
0,5-0,7 dl langyos víz
só és őrölt bors

Töltelék (2 db quesadillas-hoz):
10 medvehagyma levél
1 kis maréknyi kockázott maradék sült tarja
edami és vöröscheddar reszelt sajt


A tortilla hozzávalóit összegyúrjuk egy ruganyos kis tészta gombóccá, majd 15 percig pihentetjük. 4 részre osztjuk, majd lisztezett nyújtó deszkán vékony lapokká nyujtjuk, talán ez a legidő igényesebb művelet az egészben, mert olyan vékonyra kell ahogy csak tudjuk. Forró serpenyőben oldalankét 1-1 percig sütjük. Nem kell nagyon megsütni ha quesadillas-t készítünk belőle, az egyik kisült lapra rátesszük a tölteléket, rászórjuk a sajtot, befedjük egy másik lappál és pici olajon mindként olalát még 1-2 percig sütjük. Jó étvágyat!

(

4 megjegyzés:

  1. Én is megsütöttem ezt a tortillát, utána Sajtkukacéknál találtam egy még finomabbat, nézd meg, ha gondolod...
    A medvehagymás jó ötlet, még van néhány levél a hűtőben:)

    VálaszTörlés
  2. Kedves Kata, köszi a tippet, mindenképpen megnézem Sajtkukacéknál! főleg ha finomabb, akkor pláne:)
    Finike volt benne a medvehagyma nagyon.

    VálaszTörlés

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Oszd meg a Citromail-lel! Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz