Végre eljutottam odáig, hogy poszt szülessen a karácsony környékén ajándékba gyártott trüffelekről, aktualitásukat azt gondolom, hogy a csoki gombócok sosem vesztik el, most Anyák Napjára tökéletesen ideális ajándék lehet az orgona mellé (akár orgona ízzel:) de persze bármikor meglephetjük szeretteinket saját gyártású trüffel csodákkal. A variációknak csupán a képzeletünk szab határt, részemről inkább a lelkiismeretem az ami határt szab, mert kóstolgatni azt kell:)
Az úgy kezdődött, hogy korábban készítettem a kék-szőlő birs lekvárból trüffel golyókat és rájöttem, hogy mennyire finomak, aztán csináltam a mangósból is és az ananászosból is, fehércsokisat és fekete csokisat is, aztán többször gondoltam a kókuszosra is mert imádom, vettem is egy kis kókuszolajat első sorban bőrápolás céljára, de végül a kakaóvajjal együtt a trüffelben kötöttek ki;), készült fehérrummal, ananásszal, mentával (ez feketében is), aztán.....stb sorolhatnám az agymenéseimet trüffel ügyben és lehet, hogy nem ártana utána olvasni úgy igazán a témának, bár az biztos, hogy köszönhetek egy-két kilót a trüffel gyárnak:))) Nem nehéz a csokoládé bűvöletébe kerülni, mert megvallom őszíntén, hogy beszippantott és egy idő után azt vettem észre, hogy folyton csak az újabb változatokon agyalok:)
Az alapja mindegyiknek hasonló olvasztott fehér vagy étcsoki, lekvárokkal, mascarponével, tejszínnel, vajjal illatos alkoholokkal, fűszerekkel dúsítva. Nyilván minnél magasabb kakaó tartalmú csokoládéval van módunk dolgozni, annál finomabb és nemesebb lesz a végeredmény, de én nagyipari kitermelést folytattam, így egy 52 % kakaótartalmú étcsokival dolgoztam. A keksz, piskóta vagy nápolyi morzsalékkal dúsítottak kiadósabbak, abból kb. 14-18 darab lett, a morzsa nélkül készültek töményebbek azokból 8-10 csoki golyó készült. és akkor jöjjenek a receptek, egyenlőre a teljesség igénye nélkül, mert még mindig nem halásztam elő az összesnek a recepjét, de ahogy megtalálom majd még jön pár gombóc csoki:)
Aszalt-epres piskótadarabos fehércsokis trüffel
100 g fehércsoki
25 g aszalt eper
25 g piskóta morzsa vagy piskóta tallér, esetleg babapiskóta apróra vágva
30 g vaj
2 ek tejszín
1 ek mascarpone
Hempergetni: fehércsoki, vaníliás nápolyi morzsa
Kávés-whiskey-s piskótás (ez volt az egyik nagy kedvenc)
Kávés-whiskey-s piskótás (ez volt az egyik nagy kedvenc)
100 g fehércsoki
25 g piskóta morzsa vagy piskóta tallér, esetleg babapiskóta apróra vágva
30 g vaj
2 ek mascarpone
2 kk nescafe (elkevertem az olvasztott csokiban)
3 cl whiskey
Hempergetni: fehércsoki, vaníliás nápolyi morzsa
Mangó-birs golyó
100 g fehér csoki
2 ek mangó-birs lekvár
3 ek tejszín
30 g vaj
2 csipet sáfrány
2 ek összetört vaníliás nápolyi morzsa
(ilyet néha csak úgy találunk a zacskó alján)
Hempergetni: krokant mogyoró
Kékszőlő-birs golyó
100 g fehércsoki
2 ek kékszőlő-birs lekvár
3 ek tejszín
30 g vaj
egy öntet Florio (Vörösbor alapú, mandulás-meggyes likőr) vagy amaretto
Hempergetni: Fehércsoki reszelék, holland kakaópor
80 g csokis vajas kekszmorzsa
2 cl Florio vagy amaretto
30 g vaj
2 cl Florio vagy amaretto
30 g vaj
Hempergetni: holland kakaópor, krokant mogyoró
Melba feeling
Melba feeling
(Ananász-Fehérrum-Étcsoki)
Hempergetni: Holland kakapor
14 db mandula
100g étcsoki
3 ek ananász-birs lekvár
3 ek ananász-birs lekvár
100 g csokis vajas keksz
35 g vaj
4 ek tejszín
2 cl fehér rum
2 cl fehér rum
1 tk reszelt narancshéj (bio)
Hempergetni: Holland kakapor
Étcsokis marcipános mandula
14 db mandula
50 g marcipán
100 g olvasztott étcsoki (+ 2 kk étolaj)
pár szem kandírozott narancs
A mandulákat szárazon megpirítottam, bevontam marcipánnal. Fogpiszkálókat szúrtam bele és így mártottam az olvasztott csokiba. Találtam otthon egy hungarocell darabot és abba szúrtam bele száradni a mandulákat, néhánynak kandírozott narancsal díszítettem a tetejét.
A mandulákat szárazon megpirítottam, bevontam marcipánnal. Fogpiszkálókat szúrtam bele és így mártottam az olvasztott csokiba. Találtam otthon egy hungarocell darabot és abba szúrtam bele száradni a mandulákat, néhánynak kandírozott narancsal díszítettem a tetejét.
Puffasztott tönkölybúzás narancsos csokikocka
200 g puffasztott tönkölybúza (Alnatura)
50 g kandírozott narancshéj vagy egyéb szimpi aszalt gyümi
100 g olvasztott étcsoki
Egy kb 20 cm x 30 cm műanyag tálkába szórjuk a puffasztott búzát és a kandírozott narancsot, leöntjük az olvasztott csokival. Hűtőbe tesszük dermedni legalább 1-2 órára, aztán kiborítva kis kocákra szeleteljük.
Szia! :)
VálaszTörlésJajjj, fájdalmasan szépek! Azon mosolyogtam, hogy nekem is ugyanígy van bőrápolás céljára kakaó-, kókusz- és sheavajam is. Eddig én is többet használtam belőle főzésre, mint bőrápolásra (kivéve shea). :)
Épp most készítettem el a trüffel golyókat, bár én eddig mindig csak egyfajtát csináltam: étcsokis-narancsosat + fűszerezem (fahéj, ötfűszerkeverék, ilyesmi). Szoktam azt csinálni, hogy nagyon minimális fekete sóval, vagy tengerivel megsózom, valahogy kihozza az ízeket.
Nagyon jó ötleteid vannak, én is fogom reprodukálni, majd jelentkezem, hogy melyiket sikerült. Ez a kockás szeletés se jutott még soha eszembe.
Látom pont 1 éve írtad és én is pont anyák napjára csinálom :)
A dátummal vmi nagyon nem lehet ok, mert én ezt reggel 7-8 körül írtam! 05.01. 10:58
VálaszTörlésKedves hangto, köszönöm, örülök, hogy tetszenek;))))Igen a sheavajat azt én is inkább magamra kentem, mert az kajában, nem biztos, hogy fincsi lenne:)Már elfogytak, de a kókuszolaj, az annyira jó volt testápolónak is, vagy csak illatosítani..hümmm
VálaszTörlésJó ötlet a só, legközelebb ha csinálom remélem eszembe jut és majd kipróbálom.
Kíváncsi vagyok nagyon hogy, hogy sikerültek az anyák napi trüffeljeid, remélem, hogy jól!!
hát igen próbáltam, már állítgatni a dátumot, de valamiért nem akarta azt amit én, majd megnézem megint, hátha sikerül beállítanom.