2010. szeptember 29., szerda

Magyaros vajkrém


Lassan tudom a homlokomra írhatnám, hogy I love kápia:), de nem tehetek róla önkénytelenül kúszik a gondolataimba folyamatosan és próbálgatom minél sokrétűbben felhasználni, amíg van. Korábban, mikor sült paprikás-juhtúrós szendvicskémet készítettem, eszembe jutott róla egy régi nagy-nagy kedvencem a magyaros vajkrém. Ennek a vásárlásáról néhány éve leszoktam, na jó talán évi egy azért becsúszik, de sajna nem túlzottan bizalomgerjesztő a bolti változat összetétele. Viszont az íze az nekem változatlanul bejön, úgy önmagában is szerettem kóstolgatni vagy egy szép friss kiflivel még jobban:)
A juhtúrós változatnál felderültem, hogy már csak egy picit kéne módosítgatni az ízeken és meg lesz a házi magyaros vajkrémem. A sült paprikától gyönyörű színt és egy kis pikáns ízt is kap, de került bele még a kis piros és zöld darabkákat utánozandó felcsíkozott paprika és csemege ubi. Amivel talán legközelebb még lehetne gazdagítani egy kis zeller vagy hagyma aroma, de enélkül is nagyon megvoltam elégedve a hasonlatossággal:)

Hozzávalók


100g tejszínes krémsajt
40 g vaj
2 sült kápia paprika
2 kisebb csemege uborka
nagy csipet őrölt kömény és citromhéj
só, őrölt bors


A kápia paprikákat sütőben megsütjük, kb. 25-30 perc. Aztán műanyag dobozkába zárjuk őket egy 15 percre, aztán leszedjük a héját, kiszedjük a csumát és a magokat. Az egyik paprika felét félretesszük. A többit egy tálba tesszük és hozzáadjuk a sajtkrémet, a vajat  a citrom héjat és a fűszereket és botmixerrel összekeverjük. A csemege ubit és a fél paprikát apróra csíkozzuk és a krémhez keverjük. Minimum 1-2 órára hűtőbe tesszük fogyasztás előtt, de nem árt neki egy éjszaka sem . 

14 megjegyzés:

  1. Hű Csajszi! Ez ám a kence!!!

    Nagyon szeretem a magyaros vajkrémet, de én is ritkán veszem :-)
    Ezt kipróbálom, de ki én! Friss kiflivel!

    VálaszTörlés
  2. Juppy!! Örölök, hogy kipróbálod. Fincsiiiiiiii, főleg kiflivel:)

    VálaszTörlés
  3. Nagyon ínycsiklandó! És szeretjük :)
    A boltival igazad van.

    VálaszTörlés
  4. Kedves Garffyka, örülök, hogy tetszik, próbáljátok ki egyszer, ha szeretitek. Ahhoz, hogy tényleg ne legyen benne semmi rosszaság, fontos, hogy a friss sajtkrémnél az összetevőkben a tejszínen kívül ne sok minden legyen felsorolva:) mert ezek között is akadnak meglepő összetételek.

    VálaszTörlés
  5. Egy ropogós, frissen sült korpás stanglival az igazi! Hallgassatok az öregre!

    VálaszTörlés
  6. Kencének feldolgozva
    a jó sok kápiát
    szelíditheted anyósod
    azt a hárpiát! :))

    (Jelenlevő anyósok kivételek, ők már domesztikáltak!:)

    VálaszTörlés
  7. Igaz, kéne sütnöm már kenyeret, zsömlét, akár korpás stanglit, majd egyszer csak így képzelem a mindennapokat:)

    VálaszTörlés
  8. Széna, szalma, petrence!
    Elfogyott már a kence!

    (Igaz, nem véletlen! Politikusaink mindent rákentek az ellenfeleikre:)

    VálaszTörlés
  9. Nem tudom, mi mindent értél el az életben, de egyet biztosan. Ha kápiát látok a piacon, mindig Te jutsz róla az eszembe. :)

    VálaszTörlés
  10. :))))))))) hát akkor talán elértem valamit ez ügyben, mert még van kápia a piacokon:)) (de, mi lesz utána:))

    VálaszTörlés
  11. Utána? Hát szedegeted a kamrapolcról lefele az eltett üvegeket... :) Lehet már egy vagonnal, ha kól számolom :)

    VálaszTörlés
  12. Igen;) szütyködtem párat! a következő süti lesz, de utána hamarjában jönnek. Most éppen daráltpaprika krémet főzök;)

    VálaszTörlés
  13. 1 kg ringlószilva, néha az éretlenjéből is kevernek közé,1 fokhagymafej,1 csésze víz,15 g fahéj,1 csomó koriander zöldje, 1 csomó kapor zöldje, 1 cseresznyepaprika,só, 15 g feketebors vagy koriandermag

    Főzzük vízben a ringlót 30-40 percig, 15 perccel a főzés vége előtt adjuk hozzá az aprított zöldfűszereket.Paszírozzuk át szitán, hogy magja-héja fennakadjon. Főzzük tovább a gyümölcshúst takarékon, amíg besűrűsödik, tegyük bele a tört fokhagymát, cseresznyepaprikát, fahéjat, borsot, forraljuk össze, majd hűtsük le.
    Egyéni ízlés szerint lehet bele tenni almát, paradicsomot, almaecetet, olívaolajat is. A kész szószt sült húsokhoz, grillhez, szárnyashoz adjuk.

    VálaszTörlés
  14. kedves trendo, köszi, aktuális ez a kis szilvás szósz. Nem tudom elképzelni, hogy milyen lehet a végeredmény. A kapor és a szilva együtt nekem picit bizarr, de aztán lehet, hogy ízlene, mindenesetre izgalmas!

    VálaszTörlés

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Oszd meg a Citromail-lel! Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz