Hozzávalók:
1.5 kg birsalma (tisztítottan kb. 1 kg lett, volt egy amiben túl sokan laktak)
4 nagy narancs
1 kg sült sütőtök
200 g gyümölcs cukor
1 zacskó 3:1 dzsemfix, dunsztolás esetén elhagyható
Két narancsnak vékonyan hámozzuk le a héját a fehér részek nélkül és vágjuk apróra, majd mehet egy nagyobb lábasba. Aztán a többi narancsot is hámozzuk meg, de ezek héjára már nem lesz szükségünk, húsukat vágjuk kockára, itt is vigyázzunk arra, hogy a fehér részeket vágjuk ki, mert attól keserű lehet egy kicsit. A birsalmákat szintén hámozzuk és kockázzuk fel, ez tényleg nem túl egyszerű feladat, de meg lehet velük birkózni. Elismerem kicsit pepecselős a mutatvány. Tegyük a birset a narancshoz, öntsük fel kb. fél liter vízzel és kezdjük el főzni. Úgy egy, másfél órára van szükség, hogy a birs és a narancs kellőképpen összebarátkozzon, ha nagyon elfőlne alóla a víz akkor pótoljuk. Nekem sikerült kicsit lekapatni az alját:)) Amikor már a birs szétesik akkor jó. A héjától megtisztított sült tököt botmixerrel pürésítsük és adjuk a cukorral és dzsemfixxel a lábasban várakozó birshez és narancshoz, még egy öt percig szorgosan kevergessük, vigyázat puffog, aztán merjük előzetesen megtisztított üvegekbe a lekvárunkat. (üveg csírátlanítás korábbi lekvár posztokban) 6 üveg lekvár lett belőle.
Mondtam már, hogy baromira csípem az extra lekvárjaidat? Nem, ma még nem mondtam :-))
VálaszTörlésEz is egy szuper példány!
Ez a lekvár gyönyörű, és a csodálatos napfényt idézi:)) Télen nagyon jól jön!!! Mentem, ha szabad?!
VálaszTörlésSzia Viki!! hát nem ma még nem mondtad:)) azért én zsebre teszem és ma is örülök neki, hogy csíped!!
VálaszTörlésKedves Tüncsi, köszönöm, szép a hasonlat:)) hát hogyne azért is jött létre :))
Egyszerüen szuper!!!! :)
VálaszTörlésSzia Ancsika, köszi :-D, örömmel készült!
VálaszTörlésEzt biztosan elkészítem 😋😋
VálaszTörlés