2009. május 26., kedd

Fridotto leves


Hát újra leves, nem éppen a forró levesek időszaka ez a szép nyári idő, de úgyis jött egy kis hidegebb idő, úgyhogy ideális lehet:) Nálunk még múlt héten készült, amikor szükségünk volt valami kis erőt adó leveskére. A párom evett ilyen levest talán Ausztriában és hazajöve újságolta, hogy milyen finomat evett. Az elmondása alapján reproduláltam a dolgot, igazán túl sok leírást nem is találtam a leves eredetéről, de elég egyszerű. Alapvetően egy jó marhahús levesre vagy csont levesre van szükség hozzá és palacsintametéltre. Az is fontos még hogy nagyon forrón tálaljuk.

A leveskészítést én most nem is részletezném, de marhacsontból és marha husiból és sok finom leveszöldségből főtt, egyszer majd szeretném megmutatni az egyik kedvencemet, ami a levesben főtt marha husihoz zseniális, ez a vaníliás paradicsom szósz a párom nagymamájától tanultam,(most sajnos nem készítettem, bár vigyáznom kell vele, mert amikor először ettem meg kellett kérnem őket, hogy vigyék el előlem, mert különben megöngyilkolom magam vele:))) na de most kanyarodjunk vissza a fridotto leveshez.

Petrezselymes palacsintametélt

1 tojás
1/2 csokor petrezselyem
2-3 ek fehér tönköly liszt
1 dl tej, szénsavas ásványvíz

A petrezselymet apróra aprítom. A tojáshoz hozzászitálom a lisztet, beleöntöm a tejet szépen eldolgozom, majd belekeverem az aprított petrezselymet, sózom és szükség szerint hígitom egy kis ásványvízzel. Fél órát pihent, majd kis olajon kisütve két nagyobbacska palacsinta lett belőle, amit csíkokra vágva tettem a forró levesbe.

Ezt a palacsintametéltet viszont mindenképpen kifogom próbálni szószos ételekhez, mindenféle friss fűszernövénnyel szerintem nagyon finom lehet. Ha még kapok spárgát, akkor azért egy sajtszószos spárgás pali még bejátszhat.

5 megjegyzés:

  1. Nagyon jó ez a palacsinta metélt, és tényleg sokféleképpen hasznosítható.
    A poharas desszerted is nagyon tetszik, de oda nem tudtam kommentet írni. Azok a mini kekszek is feldobják, én is ki fogom próbálni!

    VálaszTörlés
  2. Egy időben sűrűn megfordultam egy vadászházban és ott sokszor terítékre került a fridottó, mint levesbetét a különböző vadragukba. A legjobb egy tárkonyos vadmalac leves volt ezek közül, de pompás volt az is, mikor a levesbe főtt őzhús helyet cserélt a palacsintametélttel, így lett egy jó kis vastag levesünk, míg az őzhúst somlekvár-mustár öntettel, sósvízben főtt krumplival adtuk fel.

    VálaszTörlés
  3. Jó lehetett abban a vadászházban:) Tárkonyos vadmalac leves + őz husi, somlekvár-mustár öntettel!!! hát nem mindennapi menü:) éhes lettem, most aztán keresnem kell valami, sajnos kevésbé szofisztikált élelmet:)

    VálaszTörlés
  4. Én a palacsintametéltet éppen a holnapi szülinapi ebéd ragulevesének betétjének szánom... Úgy itélem meg, jó lesz:))

    VálaszTörlés
  5. Kedves Roza,először is üdvözöllek :) remélem nagyon jól fog sikerülni a szülinapi ebéd! Én nagyon szeretem a palacsinta metéltet levesben, hűű lehet, hogy csinálok is a napokban, valami kis kapros palacsintametéltes halacskás ragu levest :)

    VálaszTörlés

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Oszd meg a Citromail-lel! Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz