2009. május 5., kedd

Gulyásleves

Anyukámtól tanultam a gulyásleves készítését, de a párom is nagyon jól készít néhány fogást, így most ketten szorgoskodtunk rajta hétvégén. Szeretem ha együtt főzünk, így sokszor sokkal könnyebb:)) finom zsenge leveszöldségből készült és nagyon fini lett:))

Hozzávalók

40 dkg marha comb
4 közepes krumpli
1 l marhahús alaplé/1 bio leveskocka
1 nagy vöröshagyma
3 sárgarépa
2 fehérrépa
1/2 karalábé
1/2 zeller
1/2 paprika és paradicsom
1 öntet száraz vörösbor
1 tk csípős paprika (Virágoskúti, csípős Rózsa)
1 tk kömény mag,plusz ízlés szerint még örőlt kömény
1 gerezd fokhagyma
őrölt bors, só
1 ek olaj

csipetke:
1 tojás
fehértönköny liszt

(A tojást sózom, elkavarom és annyi lisztet szitálok hozzá, hogy könnyen szaggatható legyen belőle a csipetke.)

A marhahusit és a krumplit felkockázom, a zöldségeket felkarikázom, a hagymát apróra vágom, a paradicsom héját lehúzom és a paprikával együtt szintén felkockázom. Az olajon megdinsztelem a hagymát, lehúzom a tűzről megszórom a pirospaprikával, átkeverem hozzáadom a husit, pici vízzel és borral felöntöm majd pörköltöt főzök a marhacombból, ha szükséges menetközben az elfőtt vizet pótolom, a vége előtt hozzáadom a paradicsomot és a paprikát is, sózom, borsozom, belereszelem a fokhagymát, beleszórom a köménymagot. Felöntöm az alaplével és szükség szerint vízzel, beleszórom a krumplit és a friss zöldségeket, addig főzöm míg minden megpuhul, most kb. ez 10 perc volt, de minden nagyon kis zsenge volt és a krumpli is hamar puhult, a végén pedig beleszaggatom a csipetkét is.

3 megjegyzés:

  1. Mi is nagyon szeretjük, nincs is párja! Néha odakint fő. Nálunk többnyire marhalábszárból.
    Nagyon szépen fotóztad, pedig (szerintem) a leveseket nem könnyű...

    VálaszTörlés
  2. Nagyon gusztusos! :) Én is imádom a gulyást, és bográcsban... pláne. :)
    Hasonlóan készül nálunk is, de bor nélkül. Csipetke viszont stimt! :)

    VálaszTörlés
  3. Napmátka köszönöm, mármint,hogy tetszik a fotó:) nálunk is általában lábszárból készül. de a bográcsban készültnek tényleg nincs párja.

    Duende: a bor nem gyári tartozéka a levesnek:), de volt bontva egy vörös,és nem tett a pörinek rosszat, bár a levesben már nem érződött belőle semmi.

    VálaszTörlés

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Oszd meg a Citromail-lel! Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz