2009. május 7., csütörtök

Tojás leves álá Csepy


Egy kedves barátnőmtől tanultam ezt a levest, innen a neve:), aki Szabolcsból származik, onnan is egy apróka falucskából, az anyukája szakácsnő, így abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy ezen tájegység konyhaművészetének egy-egy darabja lenyomatot hagyhat az enyémen is:)

Hozzávalók

2 db közepes közepes krumpli

2 db babérlevél

4 tojás (személyenként étvágy szerint 1-2 tojással számoljunk)

2 dl tejföl

1-2 tk ecet 1 tk őrölt kömény v. köménymag 2 ek liszt 2 ek olaj só, őrölt bors

1,5 l vízben sóval, babérlevéllel feltesszük főzni a kis kockára vágott krumplit, ha már majdnem megpuhult a krumpli picit mérsékeljük a lángot és egészben beleütjük a tojásokat. 3 perc elteltével óvatosan lökdössük odébb a tojásokat, hogy nehogy leragadjanak az edényük aljára és főzzünk még további 7-8 percig. Aztán vegyük le a tűzről a lábast. Készítsünk világos rántást pirospaprikával és 2 dl tejfölt alaposan keverjünk el benne és öntsük bele a tűzről levett leveskébe, alaposan keverjük el. Lassú tűzön még 2-3 perc alatt készre főzzük, végül egy pici ecettel kerekítünk az ízeken.

3 megjegyzés:

  1. A tojás és babér együtt nem annyira az én ízvilágom, de párom imádja, így a kedvéért nagyritkán készül hasonló nálunk.

    VálaszTörlés
  2. nálunk is a párom szeretni jobban a tojás levest, de nálunk azért én is kedvelem:)a babért én nagyon szeretem

    VálaszTörlés
  3. Finom ám a tojásleves, és ez te verziód a krumplival gazdagabb, mint ahogy én ismerem (köménymagos rántott leves ecettel savanyítva, bennefőtt tojással).

    VálaszTörlés

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Oszd meg a Citromail-lel! Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz