2009. december 30., szerda

BÚÉK!!!! - és egy recept is;) - Aszalt áfonyás - camambertes pogácsa


Mindenkinek aki az elmúlt évben a blogomra tévedt, esetleg pár használható recepttel, ötlettel gazdagodott, vagy aki csak olvasgat vagy én olvasgatom;) és az összes barátomnak, ismerősömnek is! Gyorsan elmúlt a karácsony, most idén tényleg csak egy szempillantás volt valahogy és már el is érkezett az év utolsó napja. Sok teendő átcsusszant a következő év elejére, mert hát legalább ott vannak a megvalósítandó célok, jó így egy évet elkezdeni:) Ilyen például a blog külső, mert nagyon édik a rénszarvasok, de hát lekéne őket cserélni már, ezekhez a fotókhoz meg pláne, de ez van nem vagyok tökéletes:) az idő meg limitált, bár ez valószínűleg nem így van, csak ezt még meg kéne érteni;), de hamarosan azért remélem kitalálom az újat.


Szilveszteri vigadalomakba vagy bármikor jó szívvel ajánlom ezt a kis pogit, bár valószínűleg nem mindenki szereti az eféle édes-sós ízkombinációkat. Elég ütős mennyiségű zsíradékot tartalmaz, tehát borozgatásokhoz ideális kísérő lehet:) A camambert sajt áfonya lekvárral az egyik kedvenc ételem volt sokáig, nagyon sok kávézós-barátnős délután vacsija volt ez a fogás, de pár havonta terítékre is kerül nálunk. Azt gondoltam, hogy valmilyen más formában is jó lenne kipróbálni ezt a szeretett ízvilágot. A jó kis joghurtos, török pogácsa receptjét variálgatom más-más ízesítésben manapság, így készült a sütőtökös-zsályás vagy még néhány posztolatlan verzió is: kolozsvári szalonnás-cukkinis, kolbászos..stb is. Például pont ma szilveszter estére készítek kolbászosat és kéksajtosat is, de a kéksajtos aszalt feketribizlivel vagy áfonyával is nagyon izgatja a fantáziámat:)

Hozzávalók:

2,5 dl tejföl
35 dkg liszt
2-3 kk só
őrölt bors
1 egész tojás
1 tojás sárgája
60 g aszalt áfonya
3 ek afinata (áfonya likőr) el is maradhat, ha nincs
20 dkg camambert sajt (érett)
1 dl olvaszott vaj
1 dl olaj
2 kk sütőpor

Előmelegítem a sütőt 170 fokra. Az aszalt áfonyát beteszem kb. fél dl vízzel a mikróba alacsony fokozatra kb. 1 percre, aztán leöntöm róla a vízet és rákanalazom az áfonya likőrt. A lisztet egy tálba szóróm, elkeverem benne a sütőport, hozzáütöm az egész tojást. Aztán sorjában a többi hozzávalót is beledolgozom, a tejfölt, olajat, vajat, sót, borsot, a camambert attól függően, hogy mennyire krémes egyszerűen csak hozzá kanalazom vagy kis kockákra összevágom és úgy adom hozzá. A tésztát kézzel szépen összedolgozom, nagyon szépen össze fog állni a massza, hozzászórom az áfonyát (legközelebb kipróbálom, majd fagyasztott áfonyával is) eloszlatom benne. Egy sütőlemezre, sütőpapírt készítek. A masszából apróbb darabokat szedek le kézzel és pogácsa formára alakítom, lehet kisebbet és nagyobbat is gyártani. A nyújtást és szaggatást lespóroltam, de így is teljesen jól működik ennél a tésztánál a dolog. A sütőlapra sorakoztatom a pogikat a tetejét megkenem tojássárgával és szép aranybarnára sütöm őket kb. fél óra alatt.
Egy mélyebb érzésű merlot-ot vagy portugiezert szívesen kortyolgatnék mellé;), de a somlói furminttal is lecsusszant néhány;)


4 megjegyzés:

  1. Remek recept, köszi!
    Áldott, örömteli új esztendőt kívánok!

    VálaszTörlés
  2. elsö pillanatban kicsit meglepönek tünt az édes-sós pogácsa, de a hozzávalókat olvasva és a végeredményt látva nekem is nagyon bejönne;-)

    boldog, egészséges, sikerekben gazdag új évet kívánok!

    VálaszTörlés
  3. Kedves Nokedlis, az jó ha bejön:))) nem annyira kirívó az aszalt áfonya édessége tényleg;)
    Nagyon köszönöm a sok jókívánságot! Nektek is minden szépet és jót az új évre!!

    VálaszTörlés

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Oszd meg a Citromail-lel! Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz