2009. december 5., szombat

Karácsonyi recept verseny I. - Borjú szeletek - mascarponés birs mártással, bulgurral


Nemisbéka karácsonyi recept versenyt hirdetett, szinte az utolsó pillanatokban készültek a posztok a sok teendő miatt, de azért mégis időben elkészültek:)

Nagyon megtetszett korábban Donna Hay Ízvarázs c. könyvéből a marokkói birsalmás borjú receptje, be is jelöltem, tervezgettem, de most jött el az ideje, hogy használjam az ott olvasottakat, még november elején tervezetem, hogy megcsinálom, de aztán sűrűbb lett az élet és elnapolódott a projekt. A birsalmás ételek mostanában nagyon hatalmukba kerítettek, a birs alma egy csodálatos gyümölcs, szerintem a szeretet ünnepét is méltó képpen ünnepivé varázsolja az illatozó zamatos birs. Hát remélem, még belefér a kívánalmakba, az 1 óra 15 perces főételhez, mert csak ha igazán fiatal borjút sikerül venni csak akkor álljunk neki, egyébként pulykával és csirkével is működik a dolog. A Sthál Judit csinált valamelyik nap a tvben birsalmás csirkét, plusz az újságot is megvettem abban is nézegettem, hogy milyen jó kis recept, na innen is az inspiráció plusz én is változtattam a recepten, így lett belőle ez az étel.

Hozzávalók

1/2 kg borjú comb
3 ek liszt
1 dl olaj, 30 g vaj

Mascarponés birs mártás

5 dl borjú csontleves
1 nagy lilahagyma
2 nagy birsalma
4 cl marsala bor
50 g kolozsvári szalonna
1 fahéj rúd
1 ek kömény/ római kömény
2 ek mascarpone

A szalonnát apró csíkokra vágom, egy serpenyőben megpirítom, majd félre teszem. A borjú combból 5-6 szeletet vágok, átvágogatom óvtosan benne az inasabb részeket, sózóm, borsozom, liszbe forgatom, majd az olaj/vaj keveréken oldalaként 3-3 perc alatt szép arany barnára sütöm forró serpenyőben. A lilahagymát apró kockákra vágom, a visszamaradó szalonna pörcökre és zsírra öntök még egy-két evőkanál olajat és hozzáadom a lilahagymát, fahéjrudat és egy evőkanál köményét. Együtt pirítom őket kb. 2 percig és felöntöm a marsala borral, picit elkeverem és főzöm további 2 percig és felöntöm a borjúcsont levessel. Visszateszem bele a borjú husikat és a korábban alaposan megmosott és kicsumázott, felszeletelt birsalmákat. Fedő alatt puhára főzöm a husikat ez kb. fél óra, majd kiszedem a mártásból és merülő mixerrel összemixelem a birsmártást, sózóm, borsozom és elkeverem benne a mascarponét, visszateszem a tűzre és forralok rajta még egyet. A borjú szeleteket a mártással és bulgurral vagy legközelebb sütőtökös-zsályás palacsinta metélttel tálalnám.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Oszd meg a Citromail-lel! Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz