2010. január 18., hétfő

VKF! 31. - Füstölt babpástétom - bablevesből

Akkortájt készült, amikor Garrfyka kiírta, a következő VKF! kiírását, nagyon megörültem, mert tudtam, hogy ezt biztos elküldöm. A maradékhasznosítás, újrafelhasználás a téma és ez számomra is egyre fontosabbá válik, mert azért bevallom előfordul, hogy egy-két dolgot ki kell dobnom.
A pástétomhoz csupán egy jó maréknyi bablevesből megmaradt főtt babra, egy kis libazsírra és pici fűszerezésre volt szükség. Őszíntén szólva erről tényleg csak ömlengeni tudnék, mert egyszerűen én alig tudtam abba hagyni az eszegetését, annyira bejött. Kell hozzá egy igazán jó ízes bableves, amihez én most nem írok receptet, de az a lényeg, hogy főljön benne füstölt husi és ha ez igazán jól féle, akkor biztos, hogy mind a bableves, mind pástétom tekintetében a végeredmény is isteni lesz.

A Vásárcsarnok végében van egy hentes, ahol az ilyesmit beszoktam szerezni, bár legutóbb olyan csípős kolbászt sikerült vennem, hogy még én is pislogtam nagyokat, pedig bírom és szeretem is csípőset. Itt vettem a bableveshez egy kisebb méretű füstölt csülköt, természetesen nem a gyors pácolt kategóriából. A babot a nagymamám termesztette és tette el szárítva. Ha legközelebb bablevest készítek, azt hiszem nem sajnálom majd a babot belőle, hogy biztos, hogy maradjon utána egy kis pástétomhoz is:)

A receptet még leírni is egy szempillantás, de ennyi idő alatt el is készült (persze a levesfőzést leszámítva)

10 dekányi főtt bab
1-2 ek libazsír
só, őrölt bors
Botmixerrel simára kevertem az egészet. Betettem hűtőbe összeérni, másnap megkótoltam és elvoltam ragadtatva:), majd kerítettem valami pékárút, rákentem és ismét csak hüledeztem, hogy ez mennyire finom. Nem light, viszont egészségesebb alternatíva lehet, a sok csúnya margarin, felvágott..stb. helyettesítésére.

2 megjegyzés:

  1. A sváboknál ez gyakori reggeli étel volt. Babstercnek hívták. Egy nagy körülkaraj kenyeret megkentek a liszttel is feldúsított áttört babbal és azzal elvoltak délig.

    VálaszTörlés
  2. Szia trendo! de jó, köszönöm. Megjegyzem babsterc:)) Azért a bab-ból készült pástétomok, kencék nagyon ütősek, főleg még liszttel dúsítva, nem csodálom, hogy délig nem kellett más. kéne is valami babos kenegetőt csinálnom.

    VálaszTörlés

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Oszd meg a Citromail-lel! Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz