2010. január 22., péntek

VKF! - 31. Mézes fekete bogyós birs lekvár


Ez a lekvár a hűtőpolcán árválkodó az enyészet részévé válás első tüneteit produkáló birsalma szebb átalakulását eredményezte:)) Biztos a péntek délután miatt írok ilyen mondatot:) A mostani VKF! kiírás számomra nagyon hasznos, s persze általános érvényű és tényleg jobban oda kell figyelnem, hogy minnél kevesebb dolog végezze a kukában.

Nagyon rákaptam a birsre, főleg a birsből készült lekvárokra. Karácsony előtt vettem még egy gyönyörűséges birs almát, ráadásul a bio boltban, amikor a párom meglátta az árát (222 Ft:), hát kaptam pár megjegyzést, hogy mibőlvanaranyból?:), tényleg nem szoktam ilyen sok pénzt kiadni főleg egy db gyömölcsre, de annyira megörültem neki, hogy még lehet kapni.

Először a karácsonyi pulykasült mellé akartam belőle szederrel és naranccsal mártást készíteni, de végül a pulykasütés annyira elhúzodott, hogy erre már nem került sor. Viszont a mártás ötletét, a korábban kiagyalt és meg nem valósított lekvár adta, így most elkésztettem kis mennyiségben azt. Sajnos kimaradt egy lépés belőle, mármint ha bárki elszeretné készíteni a szedret egy picit főzze fel külön és utána paszírozza át, hogy megszabaduljon a magoktól, nálam ez most azért nem történt meg, mert sajnos a szűrőm elrozsdásodott és ki kellett dobni. Úgy voltam vele, hogy nem baj ha nem tenném bele a kandírozott narancsot, akkor még átpaszírozhatnám később, de ez már nem történt meg. Igy viszont, főleg joghurtba keverve eszegetem reggelire kiflivel, na jó bevallom egy kis rántott camambert sajt is becsúszott tegnap ebédre, így ahhoz is megkóstoltam, hogy jó-e:))

Hozzávalók:

125 g birsalma, tisztítottan mérve
2 dl víz
200 g szeder (nyáron fagyasztott)
100 g fekete áfonya (nyáron fagyasztott)
2 ek méz
3 ek kezeletlen barna nádcukor
1 ek kandírozott narancs (ez is kariról maradvány)

A kicsumázott, megtisztított birset feltettem a vízben főni, kb. fél óra főzés után hozzáadtam a fagyasztott szedret és áfonyát valamit a mézet és a cukrot. Mielőtt jónak nyilvánítottam volna, hozzá kevertem a kandírozott narancsot is.

Mivel fagyasztott gyümölcsből készült én nem terveztem hosszan tartósítani, márcsak a kis mennyiség miatt sem. Ez tényleg arra jó, hogy a fagyasztott gyümit kikapva a mélyhűtőből szempillantás alatt lekvárt lehet varázsolni az asztalra vagy ha esetleg befőzéskor esetleg nem jött össze. Nekem még az is nagyon tetszik, hogy nem egy idényben érő gyümölcsök kominációit is kipróbálhatjuk.

4 megjegyzés:

  1. Uh... I love birs!!!

    Nálunk még lehet kapni a piacon, csemegézek a kínálatodból!

    VálaszTörlés
  2. Metoo:)), de jó nektek, hogy még árulják, én itt már nem láttam sehol sem:(

    VálaszTörlés
  3. Imádom a bogyós dolgaidat! És remek ötletet adtál most azzal, hogyan kombináljuk a különböző időben érő gyümölcsöket! Ki fogom próbálni valamilyen változatban, köszönöm:)

    VálaszTörlés
  4. Szia Napmátka!örülök, hogy ötlet adó a recept:) a frissből lesz a legfinomabb a lekvár és így nem áll el sokáig, de cserébe lehet játszani az elemekkel:) és megeszegetni pár napon belül.

    VálaszTörlés

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Oszd meg a Citromail-lel! Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz