Fruktózzal, azaz gyümölcs cukorral készült ez süti és újra egy muffin, tudom most már nem árta elfelejteni egy időre, de úgy látom, hogy nem olyan egyszerű nem muffit sütni hirtelenjében, mert jó kis süti ez a hétköznapokban. Ez a nem az emlegetett elronott, ez már egy updatelt verzió és finom is lett, de még nem igazán tapasztaltam ki a fruktózt sütésnél, nem tudom, hogy az előzőnél mi lehetett a probléma.
Egy kicsit kezdek félni a fehér cukortól, főleg a sok nem túl szimpatikus infótól, amit olvasni lehet a témában. Keresem az egészségesebb verzióikat a helyére. Megvenni, már nem igazán veszem meg, de azért mindenféle sütike, csokika és egyebek formájában időnként azért a szervezetembe juttatok azért egy kis fehér mérget. Azért, hogy ne legyek olyan jó csak félig lehet ezt a muffint diétásnak nevezni, mert csupán a cukortartalomra vonatkozólag spóroltam egy kis kalóriát ,viszont, hogy finom legyen, kapott egy kis vajat és túrót és egy kis tejszínt is...
Azért legközelebb lightosítok még a recepten, mert nem árt az ilyen sütiktől elbúcsúzni, mert már nagyon itt topog a tavasz!
Amennyiben van lehetőségünk, akkor mindenképp megéri a természetesebb alernatívák közül választani:Egyik sem túl olcsó megoldás sajnos, bár biztos vagyok benne, hogy az édesség evészet mérséklésében keresendő a megoldás és persze fontos még a fehér cukor leváltása is, mert talán ezzel jót tennénk magunknak. Ez nekem sem megy túl egyszerűen és vajon az édesség tényleg függőséget okozhat? Elkéne olvasni a Cukor Blues c. könyvet, lehet, akkor még a kis kilengéseimet is szigorúbban leépíteném.
1 tojás
250 g túró
1 dl tejszín
120 g fruktóz (gyümölcs cukor) vagy nádcukor
100 g vaj
250 g durum liszt
100 g kókuszreszelék
200 dkg fagyasztott szeder
1 tk szódabikarbóna
1 tk borkő sütőpor (Alnatura, DM)
csipet só
Elkészítés a korábbi muffinoknál szokásos módon, nedves-száraz összetevőket külön összekeverve, de ezt már nem részletezném:), korábban már tettem eleget. Viszont végre süthettem a Foodapesten nagyon jutányosan beszerzett vidám kis tavaszi muffin kapszlikban:))
Szia! Nagyon szuper ez a kis süti! Mire jó ez a speckó borkő sütőpor? Még nem hallottam róla :)
VálaszTörlésSzerintem a muffint nem lehet megunni! Pillanatok alatt elkészül, és az a finom édes illat, ami belengi utána a lakást... :))
VálaszTörlésNálam van tavaszi kollekció is, ilyenkor sósan, friss zöldfűszerekkel és egyéb tavaszi zöldségekkel készítem, teljes kiőrlésű lisztekkel... :)
Szia Livi,
VálaszTörlésa borkő az a bor gyártás egyik mellékterméke a bio sütőporokban használják, gondolom, hogy a foszfátot váltja ki, ami nem túl jó összetevő a hagyományos sütőporokban. Rákéne szokni, hogy csak szódabikarbónát tegyek bele, alapvetően az is elég lenne.
Felhőlány sziaa, ahogy a tapasztalat mutatja, egyenlőre tényleg nem tudom megunni...;)
én is tervezgetem már régóta valami kis sós verzióját:)) jól hangik amit írsz:))))