2010. március 26., péntek

Szilvás-mákos-mézes

Legyen szilvás, legyen mákos és mézes is, ezek voltak az elképzeléseim a sütikéről, amit sütni szerettem volna. Mindenképp a szirupos aszaltszilvát szerettem volna kipróbálni benne. Némi keresgélés után, ráakadtam akartam egy szimpatikus receptre, amit végül alakítottam egy picit. Finom lett frissen még egy picit szárazabb típusú, mert teljeskiőrlésű tönköly lisztet is tettem bele, de egy pohárka tejjel már nagyon tetszett, másnap, harmadnap már nagyon kellemesen összeértek az ízei:)) 

Hozzávalók
a tésztához:

19 dkg teljeskiőrlésű tönköly liszt
19 dkg búzacsírás finom liszt
1 csipetnyi só
7 g borkő sütőpor (Alnatura, DM)
5 dkg darált mák
15 dkg vaj
1 db tojás
2 evőkanál méz (Akác, Cégénydányádról..Nagyon-nagyon jó:)
3 evőkanál tej
Tetejét megkenni
1 db tojás sárgája, pici tejföl vagy tej keverékével

a töltelékhez:
17 dkg magozott szirupos aszaltszilva vagy szilva lekvár (ha cukor nélküli, akkor növeljünk a cukor mennyiségén)
10 dkg barna nádcukor (Demerara)
1 vanília rúd kikapart magjai
1 tk őrölt fahéj
2 (nagy) evőkanál méz
15 dkg darált mák
4 evőkanál tej
Egy tálban összekeverjük össze a liszteket, sütőport, mákot és a sót, majd adjuk hozzá a picit megolvasztott vajat, tojást, tejet és a mézet. Gyúrjunk belőle egynemű tésztát, majd osszuk 3 részre. 

Készítsük el a tölteléket: Ha aszaltszilvával dolgozunk, akkor magozzuk ki, majd botmixerrel készítsük belőle pürét, ehhez adjuk a többi hozzávalót és alaposan keverjük össze.




Most szükségük lesz egy nyújtó deszkára, amit kicsit lisztezzünk be és nyútjsunk a gombócokból kb. 20x30 centis tepsibe való téglapokat. Ha kész az első, akkor óvatosan tegyük a sütőpapírral kibélelt, picit kivajazott tepsi aljába, kenjük meg a töltelék felével, majd a következő gombócot is nyújtsuk ki és kenjük meg a maradék töltelékkel, végül fedjük be az utolsó lappal. A tetejét kenjük meg a tojássárága és tej v. tejföl keverékével. Süssük 170-180 fokon kb. 30-35 percig míg szép aranybarna nem lesz a teteje. 

Legközelebb kipróbálom úgy, hogy kihagyom a tésztából a mákot és teszek bele egy kis reszelt citromhéjat, növelni fogok a szilva mennyiségén is egy picit, majd beszámolok, hogy sikerült:)

A receptet itt találtam.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Oszd meg a Citromail-lel! Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz