2010. december 4., szombat

Sütőben sült sütőtökös palacsinta kandírozott gyömbérrel

Kipróbáltam a holland almás palacsintát (Pannenkoeken) korábban. Eléggé fontos helyen szerepelnek a palacsinták a preferencia sorrendemben:), szorgosan próbálgatom is a verzióit (pl: Firdotto levesBlini, Szirnyiki), köretként is nagyon fincsi a palacsinta metélt, kimeríthetetlen az ízesítéseinek tárháza, de természetesen a "mezei" baracklekváros pali is jöhet bármikor:)

A nagymamám kertjéből nem régiben szép kis sütőtököket szüreteltem saját kezűleg. Sötét zöld színben pompáztak, de a kis konyhám melegében gyönyörű narancs színűvé értek néhány hét alatt. És olyan édessé váltak, amilyet talán még sosem sikerült vennem. Így jutott eszembe, hogy ha ennyire finom édes nem sértődne meg ha épp palacsintába tenném:)

A kandírozott gyömbér pedig már nagyon várta a további hasznosítást (főleg a fejemben:)), már az almás változatába is bele csempésztem. Őszintén ezt csak gyömbér fan-oknak javaslom, mert erős ízű kandírozott formájában is, én azonban így is szeretem nagyon. A sütőtök önmagában is elrettentő itthon, de Iván kutyi azért szerette:)
Hozzávalók:

200 g sütőtök
2 tojás
70 g liszt (lehet fele-fele arányban teljeskiőrlésű és sima, nálam graham volt fele)
1/2 tk fahéj
15 g kandírozott gyömbér
1 ek barna nádcukor (Demerara)
50 g vaj
1,5 dl tej
2 ek porcukor

Melegítsük elő a sütőt 200 fokra. Vágjuk le a sütőtök héját és reszeljük le. Vágjuk fel apró kockákra a kandírozott gyömbért.  A felvert tojásokhoz adjuk hozzá a cukrot, a liszteket,  a fahéjat majd öntsük hozzá a tejet és kézi vagy gépi keverővel dolgozzuk el csomómentesre. Adjuk hozzá 1 evőkanálnyi olvasztott vajat, a reszelt sütőtököt és a gyömbér kockákat. Egy 23 cm átmérőjű vagy ehhez közelítő méretű serpenyőben vagy edényben melegítsük fel a maradék vajat. Amikor felhabzik, öntsük bele a tésztát és tegyük is be rögtön a sütőbe. 15 perc sülés után amikor már szépen kezd barnulni, vegyük ki és szórjuk meg a tetejét 2 evőkanálnyi porcukorral ,majd tegyük vissza még további 2-3 percre a sütőbe. Én csak magában eszegettem, de lekvárral pl. narancs lekvárral és egy pici tejszínhabbal biztos lehet még fokozni az élvezeteket. 

Eredeti recept: Holland almás palacsinta, A Stahl újság 2010 őszi számából származik. 

2 megjegyzés:

  1. Izgalmas összeállítás. Kíváncsi lennék az ízére. Igazán guszta

    VálaszTörlés
  2. Sziia Bianka! Örülök, hogy tetszik! Fincsi volt nagyon;)))

    VálaszTörlés

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Oszd meg a Citromail-lel! Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz