

4 nap alatt 4 x sütöttem meg ezt a pitét, Pákosztos Macskánál találtam és ő is lelkesedéssel ír róla. Lúdanyó nagyon jó VKF témájára is jó lett volna, de hát arról lecsúsztam.
Már régóta vágytam ehhez hasonló pitét csinálni, még anno a Twin Peaksben is vágyakozva nézegettem a cseresznyés pitét, bár mostanában első sorban áfonyás pitére ácsingóztam, de
sokáig csak blueberry dreams jutott nekem, erről meg eszembe jut a gyönyörű My blueberry nights című film amiben meg aztán nagyon nem értettem, hogy-hogy az áfonyás marad meg mindig, no de most, készült áfonyás, naracsos-sárgabarackos-szedres, túrós-őszibarackkal és áfonyával, hát és az a rengeteg variációs lehetőség ami megragadta a képzeletemet arról már ne is beszéljünk, legközelebb biztos, hogy a szilvás-marcipános következik, de a körtés-csokis...és stb. na szóval egy kicsit megkattantott ez a pite mit mondjak:)))) Vaksütéssel készültet sem csináltam még, lehet, hogy ki kéne próbálni egy olyat is...
Hozzávalók
A tésztához (pate brisée nevezetű tészta, hát ezt most jól megjegyeztem, és kiváncsivá váltam további omlós tészta variációkra)
250 g liszt
175 g vaj
20 g cukor
1 tojás
fél ek víz
fél citrom reszelt héja (bio)/ csak az áfonyásnál reszeltem bele
Az omlós tésztánál megszokott modón minnél gyorsabban próbáltam összedolgozni a tészta hozzávalóit, aztán két folpack réteg között kinyújtottam kb. fél centi vastagságúra. Aztán tésztát lazán rátettem a piteformára, elegyengettem benne a tésztát és a lelógó részeket pedig a nyújtófát átgörgetve rajta levágtam. Takarékos pitének is lehetne nevezni, mert minden adag után lesz egy megmaradó kis gombócka, amit a fagyasztóban lehet gyűjtögetni. 4-5 ilyen gombócból lesz egy újabb piténk vagy kisebb pite formákban egyesével is készülhet belőe kispite:) A sütőt előmelegítettem kb. 170-180 fokra (nálam ez elég volt, mert a sütőm süt mint a veszedelem)
Töltelékek:
Áfonyás pite

300 g fekete áfonya
200 g áfonya
2 tojás
150 g nádcukor
2 dl tejszín/ tej
25 g liszt
1 zacskó bourbon vaníliás cukor

Narancsos-sárgabarackos-szedres pite

300 g sárgabarack
200 g szeder
200 g szeder
2 tojás
150 g nádcukor
1,5 dl tejszín
25 g liszt
150 g nádcukor
1,5 dl tejszín
25 g liszt
1 naracs reszelt héja (bio)
0,5 dl naracslé
Túrós pite őszibarackkal és áfonyával
kicsiben és nagyban (nagyban az első képeken)

2 db őszibarack
150g fekete áfonya
2 tojás
150 g nádcukor
120 g tehén túró/ ricotta
1,5 dl tejszín / tej
25 g liszt
1/2 citrom és narancs reszelt héja (bio)
A további elkészítésnél a tésztára teszem a gyümölcsöket, összekevertem a tojást, tejszínt/tejet, cukrot, és a többi hozzávalót és ráöntöm a gyümölcsökre, ebből keletkezik egy finom krémes réteg a gyümölcsök alatt. Sütöben a nagy pite nekem is olyan 40 perc alatt megsült, a picinek elég volt 25-30 perc.

Nagyon szépek lettek!
VálaszTörléselvesztem! az öszibarack és az áfonya a legkedvesebb gyümölcskombinációm...
VálaszTörlésHát, köszi! Én is már napok óta azon vekengek, hogy mit kéne sütni. Nem kell többet gondolkodnom. Az áfonyás-barackos nekem is a kedvencem.:)
VálaszTörlésLúdanyó
VálaszTörlésKöszönöm!
Nokedlis
Nagyon-nagyon finom kombináció az áfonya és az őszibarack!!! nekem még a málna-sárgabarack is nagyon bejön...
Makkácska,
Próbáld ki mindenképp, mert szempillantás alatt fogyott el mindegyik és ez a legnagyobb probléma vele:)
Ez nagyon klassz ezzel a rengeteg gyümölccsel! Szerintem használd ki még a nyarat és az őszt, és próbálj ki minél több változatot!
VálaszTörlésSzia Napmátka, ennek csak a lelki ismeretem szab határt:))
VálaszTörlés