2009. augusztus 27., csütörtök

PITE


4 nap alatt 4 x sütöttem meg ezt a pitét, Pákosztos Macskánál találtam és ő is lelkesedéssel ír róla. Lúdanyó nagyon jó VKF témájára is jó lett volna, de hát arról lecsúsztam.

Már régóta vágytam ehhez hasonló pitét csinálni, még anno a Twin Peaksben is vágyakozva nézegettem a cseresznyés pitét, bár mostanában első sorban áfonyás pitére ácsingóztam, de
sokáig csak blueberry dreams jutott nekem, erről meg eszembe jut a gyönyörű My blueberry nights című film amiben meg aztán nagyon nem értettem, hogy-hogy az áfonyás marad meg mindig, no de most, készült áfonyás, naracsos-sárgabarackos-szedres, túrós-őszibarackkal és áfonyával, hát és az a rengeteg variációs lehetőség ami megragadta a képzeletemet arról már ne is beszéljünk, legközelebb biztos, hogy a szilvás-marcipános következik, de a körtés-csokis...és stb. na szóval egy kicsit megkattantott ez a pite mit mondjak:)))) Vaksütéssel készültet sem csináltam még, lehet, hogy ki kéne próbálni egy olyat is...

Hozzávalók

A tésztához (pate brisée nevezetű tészta, hát ezt most jól megjegyeztem, és kiváncsivá váltam további omlós tészta variációkra)

250 g liszt

175 g vaj

20 g cukor

1 tojás

fél ek víz

fél citrom reszelt héja (bio)/ csak az áfonyásnál reszeltem bele

Az omlós tésztánál megszokott modón minnél gyorsabban próbáltam összedolgozni a tészta hozzávalóit, aztán két folpack réteg között kinyújtottam kb. fél centi vastagságúra. Aztán tésztát lazán rátettem a piteformára, elegyengettem benne a tésztát és a lelógó részeket pedig a nyújtófát átgörgetve rajta levágtam. Takarékos pitének is lehetne nevezni, mert minden adag után lesz egy megmaradó kis gombócka, amit a fagyasztóban lehet gyűjtögetni. 4-5 ilyen gombócból lesz egy újabb piténk vagy kisebb pite formákban egyesével is készülhet belőe kispite:) A sütőt előmelegítettem kb. 170-180 fokra (nálam ez elég volt, mert a sütőm süt mint a veszedelem)

Töltelékek:
Áfonyás pite

300 g fekete áfonya

200 g áfonya

2 tojás

150 g nádcukor

2 dl tejszín/ tej

25 g liszt

1 zacskó bourbon vaníliás cukor

Narancsos-sárgabarackos-szedres pite


300 g sárgabarack

200 g szeder
2 tojás

150 g nádcukor

1,5 dl tejszín

25 g liszt

1 naracs reszelt héja (bio)

0,5 dl naracslé


Túrós pite őszibarackkal és áfonyával

kicsiben és nagyban (nagyban az első képeken)



2 db őszibarack

150g fekete áfonya

2 tojás

150 g nádcukor

120 g tehén túró/ ricotta

1,5 dl tejszín / tej

25 g liszt

1/2 citrom és narancs reszelt héja (bio)

A további elkészítésnél a tésztára teszem a gyümölcsöket, összekevertem a tojást, tejszínt/tejet, cukrot, és a többi hozzávalót és ráöntöm a gyümölcsökre, ebből keletkezik egy finom krémes réteg a gyümölcsök alatt. Sütöben a nagy pite nekem is olyan 40 perc alatt megsült, a picinek elég volt 25-30 perc.

6 megjegyzés:

  1. elvesztem! az öszibarack és az áfonya a legkedvesebb gyümölcskombinációm...

    VálaszTörlés
  2. Hát, köszi! Én is már napok óta azon vekengek, hogy mit kéne sütni. Nem kell többet gondolkodnom. Az áfonyás-barackos nekem is a kedvencem.:)

    VálaszTörlés
  3. Lúdanyó
    Köszönöm!

    Nokedlis
    Nagyon-nagyon finom kombináció az áfonya és az őszibarack!!! nekem még a málna-sárgabarack is nagyon bejön...

    Makkácska,
    Próbáld ki mindenképp, mert szempillantás alatt fogyott el mindegyik és ez a legnagyobb probléma vele:)

    VálaszTörlés
  4. Ez nagyon klassz ezzel a rengeteg gyümölccsel! Szerintem használd ki még a nyarat és az őszt, és próbálj ki minél több változatot!

    VálaszTörlés
  5. Szia Napmátka, ennek csak a lelki ismeretem szab határt:))

    VálaszTörlés

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Oszd meg a Citromail-lel! Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz