2009. november 28., szombat

VKF!-XXX. Mangó-Birs lekvár - illatos téli fűszerekkel


Egy-egy üveg különlegesebb lekvár jó karácsonyi ajándék lehet, én legalábbis örülnék neki karácsonyra:)) Chef Viki 30. VKF! forulójára úgy éreztem készítenem kéne még valamit. Ezt a lekvárt tervezgettem egy ideje, a kékszőlős-birs lekvár után tudtam, hogy a birs nagyon jó természetesen önmagában, de társítva is lekvárnak.
Próbáltam előre elképzelni az ízét, a végeredmény picit pikáns lett, kellemesen kiérződik belőle a mangó és a birs aromája, így párosítva is élveztehőek maradnak a remek íz és illatanyagok, mellé tettem még egy kis melegségethozó fűszereket és már kóstolgattam is, hogy igen ez jó lett:) Chef Viki egy korábbi posztjában, muffint sütött tortaformában, na ehhez én is kedvet kaptam és sütöttem a lekvárhoz kóstolgatni egy kis mogyoróvajas muffin tortát, abból ez a kis darabka maradt csak fotózni:)


Hozzávalók:

600 g birsalma (felszeletelve, kicsumázva)
600 g mangó (2 db szép érett példány)
4 dl víz
1 narancs leve (bio)
270 g gyümölcs cukor
csipet karadamom, fahéj, vanília magok, pici narancshéj

A birsalmát alaposan mossuk meg, ha kis pelyhecskésebbünk van, akkor azt is távolítsuk el róla, majd vágjuk cikkekre, a csumáját alaposan vágjuk ki, majd aprítsuk kis kockákra, ötsük fel a vízzel és időnként kevergetve főzzük fél óráig. Közben pucoljuk meg a mangókat és apró kockákra vágjuk fel, a fél óra eltelével adjuk a sűrűsödő birshez. Ízesítsük a fűszerekkel és a cukorral. Főzzük sűrűbb kavargatás mellett további 30-35 percig. Vegyük le a tűzről és botmixerrel egyneműsítsük a lekvárt. Tegyük vissza a tűzre adjuk hozzá 1 narancs levét, főzzük még kb. 5 percig, szedjük a forró lekvárt csírátlanított üvegekbe, 5 percre állítsuk őket a fejükre.
4 kisebb üvegem lett belőle + kóstolgatni egy kicsi;) Legközelebb kipróbálom még ananásszal is ha sikerül vennem még egy kis birsalmát.

2 megjegyzés:

  1. Nagyon megtetszett, köszönöm az ötletet!:)

    VálaszTörlés
  2. örülök ennek:))))))próbálj ki valamilyen lekvárt birsből ha van rá lehetőség és ha még nem próbáltál, mert annyira jó!!!

    VálaszTörlés

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Oszd meg a Citromail-lel! Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz