2009. december 6., vasárnap

Karácsonyi recept verseny III. -Datolyaszilvás-mogyoróvajas keksz, áfonyával

Tényleg nem részre hajlás miatt jutott eszembe Nemisbéka receptjét használni, de sajnálom olyan könnyen megjegyeztem anno, hogy 11 dkg vaj, 11 dkg cukor..stb, szóval nagyon könnyen meglehet tanulni és bármilyen kényszer helyzetben, például hirtelen betoppanó vendégek vagy csak a menü végére az apró sütemények közé az ünnepi asztalra süthetünk cookie-t. A megtanult arányoktól, most eltértem, a végeredményben előjön a datolyaszilva (khaki vagy hurma) ragacsossága, édessége, az illatozó fűszerekkel meg ráerősít a melegítő feelingre, az aszalt áfonya meg savanyít egy picit a brutál édességen.

Hozzávalók

1 datolyaszilva
1 tojás
100 g liszt
110 g gyümölcs cukor
50 g aszalt áfonya
70 g vaj
40 g mogyoróvaj
1 kk fahéj és gyömbér
A datolyaszilvát meghámozom, apró kockákra vágom és megkóstolom, hogy milyen finom, majd botmixerrel összemixelem. A vajat kikeverem a cukorral és hozzáadom a többi hozzávalót, a datolya pépet is és végül az aszalt áfonyát is belekeverem. Sütőpapírral borított sütőlemezre evőkanálnyi halmokat szedek és előmelegített 180 fokos sütőben addig sütőm őket még épp egy kis színük lesz, rácsra téve hagyom őket kihűlni.

4 megjegyzés:

  1. Nagyon tetszik, akárcsak az áfonyakrémed! Mindkettőt szeretném a karácsonyi asztalra!

    VálaszTörlés
  2. Örömteli, szép karácsonyt, gasztroélményekben (is) gazdag napokat kívánok Neked és Szeretteidnek!

    VálaszTörlés
  3. Kedves Napmátka! Nagyon kedves vagy, köszönjük szépen!! Nektek és a családodnak is hasonló jókat, szépeket kívánok!

    VálaszTörlés

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Oszd meg a Citromail-lel! Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz