2010. január 12., kedd

Libamáj pástétom - aszalt feketeribizlivel és nélküle

Karácsonykor 24-én napközben még össze-vissza rohangáltunk, hogy mit is kéne enni estére, sajnos ennyire sikerült fixálni végül a karácsonyi menüt, kissé behavazódtam karácsony előtt, de idén remélem másképp lesz.
Végül szembe jött egy nagy pulyka madárka, amivel aztán volt bonyodalom rendesen, sütöttük órákon át először tepsiben, de leégett az alja, aztán más híján az agyagedényemben folytatta a sülést. Végül nagyon finomra sült, bár pulyka sütési tanácsokat nem adnék senkinek;) Ivánka is nagyon jól járt a nagy madárral:) írtó nagy mosolyra húzódott a szája amint meglátta;)
De amit elszerettem volna mesélni ezzel kapcsolatban, hogy még meg is töltöttem a pulykát egy aszalt-feketeribizlis libamájas töltelékkel és innen jött az ötlet, hogy a maradék libamájat pástétom formában aszalt-feketeribizlivel próbáljam ki újra.


Aszalt feketeribizlit a Vásárcsarnokban vettem, nem régiben fedeztem fel, hogy nyílt egy aszalt gyümölcsös, ahol szebbnél szebb aszalványokat lehet venni, itt szereztem például aszalt epret, piros és fekete cseresznyét is.

A pástétomból 2 féle készült, a biztonság kedvéért (hogy a párom is tuti meg egye, bár elég szeszély evő) az aszalt feketeribizlis és egy egyszerűbb változat, amibe nem tettem a feketeribizliből, cassisból és úgy kevertem egyneműre a botmixerrel, csak előtte pár libamáj darabot kivettem, felvágtam apróra és a mixelés után belekevertem a libamáj darabokat a krémbe, ezt én így nagyon szeretem:)

Hozzávalók:

180 g pecsenye libamáj
2 ek aszalt feketeribizli
1 ek créme cassis (spanyol feketeribizli likőr)
4 ek tejszín
100 g vaj
őrölt rozmaring
csipet reszelt narancshéj (lehetőleg bio)
só, őrölt bors
A májat megtisztítottam, felcsíkoztam kb. két evőkanál vajon megsütöttem. Az aszalt feketribizlit átöblítettem, majd egy fél deci vízzel betettem a mikróba kb. egy percre. Leöblítettem és hozzáöntöttem a cassist, ebben egy picit áztattam pár szemet félretettem díszítésnek majd a cassis-al együtt a májhoz adtam. Ezután hozzáadtam a többi hozzávalót is: a tejszínt, maradék vajat felkockázva és a fűszereket. Botmixerrel egynemű pástétomot készítettem belőle. A tetejére rácsorgattam az olvasztott libazsírt és lefedve betettem a hűtőbe fogyasztásig.

4 megjegyzés:

  1. Csak nyalogatom a szám szélét és nyelek. Micsoda kompozíció! Párod helyében én nem válogatnék, ez a ribizlis csodajó lehet!

    VálaszTörlés
  2. :))) Szia Napmátka!Én is szerettem, de a párom, azért nem rajong annyira a gyümölcsös édes/sós ízkombinációkért mint én:)

    VálaszTörlés
  3. most én is ennék szívesen egy ilyen cassis-de-luxe-pirítóst;-)

    VálaszTörlés
  4. kedves nokedli, cassis-de-luxe pirítós:))), sajna már elfogyott;) de ez is még az ünnepekben készült.

    VálaszTörlés

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Oszd meg a Citromail-lel! Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz