2010. március 19., péntek

Aszaltszilva szószos pulyka



Talán visszatetsző lehet, amikor valaki nagyon áradozik egy ételről, de bizony számomra ez az az étel amiről nagyon tudnék áradozni, de inkább vissza fogom magam és csak csendben jegyzem meg, hogy ez valami nagyon jóóóóó!! Jó néhány Uncle Ben's maláj aszaltszilva szószos csirke lecsúszott anno, innen származik az ihlet, ízlett egyébként nekem az is, de már akkor készítgettem házi veziókat, aszaltszilvából, szilvalekvárból, ami azért mindenféle szempont szerint jobb mint a múzsa és garantáltan több aszaltszilva van benne, mint 8! %.(ez azért súlyos)

Egy kulináris boltban tavaly felfedeztem az aszaltszilva kompótot szirupban, ami nagyon-nagyon tetszett. Ezt elég borsos áron sikerült beszerzni, de most a Spar-ban találtam nagyon kedvező árfekvésben saját márkásat, így aztán asszem vissza térő vendég lesz a konyhámban, főleg ha folyamatosan lesz belőle nekik.



Hozzávalók:
500 g pulyka mell vagy csirke mell, comb ami szimpi, de sertésből is jó lehet
14 szem aszalt szilva szirupban (ennyi maradt a kósolgatás után, de ha önuralmat tanúsítunk akkor az egész doboz)
plusz a konzerv leve kb. 1,5 dl
1/4 póréhagyma
1 gerezd fokhagyma
1 ujjnyi gyömbér
1 fahéj rúd
1-1 ek szezám olaj, olíva olaj

A pulyka mellet kis falatnyi kockákra vágjuk, a pórét karikára. Az olaj keverékén megfonnyasztjuk a pórét, bele reszeljük a fokhagymát és a gyömbért, majd a pulykát is retesszük pírítani, kb. 5 percig így sütögetjük, sózzuk, borsozzuk. Közben kimagozzuk a szilvákat, megjegyzem ez remekül működik sima aszalt szilvával is, csak akkor pár percig vízben megmikrózzuk, hogy megpuhuljanak, esetleg kiegészítjük 1-2 ek jóféle szilvalekvárral. A szilvát a szirupos levével együtt botmixerrel pürésítjük, majd a süldögélő pulykára öntjük, bele dobjuk a fahéj rudat és 15-20 percig főzzük, ha fogyna a szósz, pici vizzel felengedjük. Basmati rizzsel ettük. 3 személyes mennyiség.

10 megjegyzés:

  1. Úúúúúúúúúú, de isteni!!!

    Befőttek, konzervek környékén érdemes levadászni a cuccot?

    VálaszTörlés
  2. Szia Viki, örülök, hogy bejön neked is:)
    Igen szerintem ott találtam, de most haza felé benézek megnézem újra és felvásárolom a készletet:)))

    VálaszTörlés
  3. Nekem is nagyon tetszik, meg is nézem a Sparban legközelebb :)

    VálaszTörlés
  4. Szia Lúdanyó! Próbáld ki!:)), hazafelé megkérdeztem, most kaptak először, de elvileg mostmár lesz nekik, bevezető áron van szerintem, úgyhogy érdemes veszegetni!

    VálaszTörlés
  5. majd megnézem, itt milyen néven fut. nálunk is tutira bejönne ez a recept!

    VálaszTörlés
  6. sZIA Nokedli, sárga a cimkéje, szerintem ugyan így nézhet ki nálatok is, mert Despar van ráírva, olasz egyébként. jó próbálgatást, sütikben, kérmekben is nagyon jó lesz:)

    VálaszTörlés
  7. Az aszaltszilva csirkével nálunk is tuti befutó! Bár Spar kivételével minden más bolt van a közelemben, érdemes lesz kicsit utána mennem ennek a szirupos szilvának... :))

    VálaszTörlés
  8. Szia Felhőlány, hát, igen-igen érdemes megkóstolni, mert maradandó élmény;))), de ha cukor szirupban felfőzdöd az aszaltszilvát szerintem hasonló lesz a végeredmény, talán ez egy kicsit puhább, kompótosabb.

    VálaszTörlés
  9. Szia Ami, ez tényleg az volt:)), próbáld ki nyugodtan, mert megéri!! Szerintem nekem is újra kell csinálnom hamarosan:)

    VálaszTörlés

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Oszd meg a Citromail-lel! Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz