2010. március 2., kedd

Spenót főzelék - zsályás marha fasírttal



Ahány ház annyi, annyi szokás, ez a spenót főzelékre is igaz, ebben a formában egyszerűen imádom és tényleg pillanatok alatt elszokott tűnni:) Anyukám készíti így, tőle tanultam. Tudom, hogy sokakban valami mélyről jövő gyűlölet övezi szegény spencit, de én ezt sose értettem, na de nem is akarok én senkit rávenni a spenót evésre, igy több marad azoknak akik szeretik;) Ilyenformán elkészítve azonban nem a leglightosabb verzió, mondhatni ütős, de cserébe nagyon finom, talán az idegenkedőknek is megér egy próbát.
Mostanában egyszerűen azt veszem észre, hogy rohannak a napok, mire feleszmélek már újra eljött a hétvége, a főzés és blogolás sem megy annyira jólesően, mint szokott. Inkább egy tisztító kúra körül forognak a gondolataim, de még nem sikerült rászánnom magam, például a cukor függőségemtől is irtó nehéz elszakadni:)), de jól lenne pár hétig kicsit nélkülözőbben étkezni, ezt mind testileg, szellemileg jót tenne.

Pár napja újra megnéztem a Julie&Julia c. filmet, amit ahogy bemutattak természetesen rohantam megnézni a moziba, de akkor egy picit csalódott voltam, sokat nevettem rajta, de valahogy ott volt az az érzés, hogy egy kicsit másra számítottam. Persze hozzáteszem, hogy ennek az oka főleg az óriási előzetes várakozásom miatt volt, most újra nézve más volt a helyzet sok okosságot hallottam ki belőle, például a határidők betartására vonatkozólag, amik nekem is nagyon szükségesek:) és az egész film annyira szívet, lelket melengető volt.
a Főzelékhez:

300 g spenót leveles spenót (fagyasztott, de ha van akkor friss), ha nincs leveles persze jó a püré is
1 zsemle
2 dl tej
1 tojás
2 gerezd fokhagyma
1-2 ek liszt
2 kanál olaj
1-2 tk nádcukor
só, őrölt bors

A spentótot felengedjük, vágódeszkán felaprítjuk aztán mehet bele a fazékba. A zsemlét vízbe áztatjuk, amint egy picit megszívta magát és megpuhult, óvatosan kinyomkodva belőle a vízet, mehet bele ez is a fazékba. Aztán hozzá ütjük a tojást is, belereszeljük a fokhagymát, elkevergetjük felengedjük a tejjel és ha szükséges még vízzel is lehet rajta hígitani, majd feltesszük főni. Sózzuk, borsozzuk, cukrozzuk. Közben elkészítjük a rátntást, a két kanál olajat felhevítjük, belereszeljük a fokhagymát, picit pirítjuk. rászórjuk a lisztet azzal elkevergetjük. Kb. egy 5-8 percnyi fővés után berántjuk, párat rottyan is kész vagyunk.



Zsályás marha fasírt

300 g darált marha felsál (2x darálva) vagy szimpatikus darált husi
1 fél ek piros paprika (házi Sükösdi)
1 zsemle
1 tojás
8 levél zsálya
só, őrölt bors

A zsemlét vízbe áztatjuk itt is, majd óvatosan kinyomkodjuk belőle a vízet. A hozzávalókat összegyúrjuk, helyes fasírt rudakat vagy golyókat formázunk belőle, én a fele mennyiséghez kipróbálásképp 8 levélnyi aprított zsályát adtam, és nekem nagyon tetszett, többedjére ízlelgetve kezdünk egész jó barátságba kerülni a zsályával:)

2 megjegyzés:

  1. érdekes, hogy én spenótfözeléket eddig mindig csak krumplipürével ettem (néha plusz tükörtojással is, de azt valahogy nem szeretem hozzá). ezt a zsályás fasírtot feljegyzem, mert nagyon izglmasan hangzik hozzá!

    VálaszTörlés
  2. Kedves ORsi, spenótfőzeléket krumpipürével, még soha nem hallottam:), szokatlanul hangzik nekem, de nem lehet rossz. Anyukám főtt krumplit szokott még csinálni néha hozzá, azt mondjuk nem nagyon szeretem hozzá. Ezt a zsályás fasirtot még más fűszerekkel is kipróbálom, de így is fincsi volt.

    VálaszTörlés

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Oszd meg a Citromail-lel! Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz