2009. szeptember 29., kedd

Házi kechup

Akik közelről ismernek tudják, hogy régebben, kb. csak a gyümöcs levest nem ettem kechuppal:) a hús/krumpli variációkat mindig, de szedvicseket, sőt a rántottát is csak kechuppal tudtam megenni. Aztán nagy nehezen lejöttem róla:), de azért a rántottához még most is nagyon szeretem. Ezért is tervezgettem, hogy kipróbálók egy házi változatot, mert azért a boltiból a jobb félék elég drágák. Egy Jamie receptet használtam, egy picit módosítva, ahhoz amit találtam otthon.


Hozzávalók

4 fej hagyma
2 tk édeskömény
2 csapott ek koriandermag
4 szem szegfűszeg
2 ujjnyi gyömbér
4 gerezd fokhagyma
1 csípős kápia paprika (eredetileg 1-2 chilipaprika)
800 ml házi krémes paradicsom főzet (vagy 1kg paradicsom)
750ml bio paradicsom lé (Natur*pur spar-ból, eredetileg 1l olasz paszírozott paradicsom)
1 dl balzsamecet, 1 dl fehérbor ecet (eredetileg 2.5 dl vörösborecet)
15 dkg gyümölcscukor (eredetileg 20 dkg barnacukor)
egy csokor bazsalikom
csipet só, bors

A hagymát felaprítottam és kb. 10 perc alatt olajon megfonnyasztottam. Mozsárban összetörtem az édesköményt, koriandermagot és a szegfűszeget és a hagymához adtam, belereszeltem a gyömbért és a fokhagymát is. A csípőskápiát apróra szeleteltem és a hagymához adtam, picit átkevergettem. Aztán hozzáadtam a többi hozzávalót is a paradicsomleveket, gyümölcscukrot, eceteket, a bazsalikomnak csak a szárát, de a levelét félre tettem, sóztam és borsoztam. Kb. 40 percig főzögettem szelíden, aztán botmixerrel pürésítettem. A bazsalikom leveleket apróra vágtam és végül azt is hozzáadtam, mivel nem készült ipari mennyiség most nem csírátlanítottam üvegeket, de legközelebb fogok.
Nagyon finom, ám eléggé fűszeres kechupom lett, nagyon eltudom képzelni hallal például, de rántott csirkeszárnnyal már teszteltem, úgy is teljesen jó:))

6 megjegyzés:

  1. Ez nagyon klassz! Én sosem voltam a ketchup megszállottja (inkább majonéz- és mustárpárti), de egy ideje egyre jobban szeretem.
    Természetesen házi változatban is jól jönne, ezért nagyon köszönöm a receptet!

    VálaszTörlés
  2. hát szívesen:), jövőre biztos kipróbálok egy kevésbé fűszeres változatot is, de így is finom.

    VálaszTörlés
  3. Tegnap este elkészítettem, sajna kevésbé friss hozzávalókkal (csípős és édeskömény nélkül, szárított bazsalikommal és gyömbérporral, valamint fehér cukorral :(). És az eredmény: ISTENI!!! Próbáljátok ki!

    1 kérdés: ha legközelebb tartósítani szeretném, akkor szerintetek mi legyen a folyamat? Turmixolok, és újra forralom, majd dunszt? Vagy turmix után már nem szükséges újraforralnom?

    Köszönöm szépen!!! Szilva

    VálaszTörlés
  4. Kedves Szilva! Örülök, hogy megcsináltad és finom lett!! A tartósításhoz szerintem mindenképp forrald fel mégegyszer a mixelés után és úgy tedd csírátlanított üvegekbe, majd dunsztba ahogy írod. Jövőre én is úgy csinálom majd, már csak helyes kis üvegeket kéne hozzá gyűjtögetnem.

    VálaszTörlés
  5. Hmm, hát még mi hogy örülünk :) Nagyon köszönöm, akkor így fogom csinálni én is legközelebb.
    Addig is, kíváncsian figyelem a legújabb kreációkat ;) Pl. így borongós időben aktuálisnak tűnik egy jó kis házilag fűszerezett forralt bor recept, ha van ötleted, szívesen venném. Minden jót! :) Szilva

    VálaszTörlés
  6. jó ötlet, van is otthon alapanyag, most hétvégén egerből hoztunk egy kis finom vöröset, gondolkodom majd rajta:))) bár magában is fogyogat;)

    VálaszTörlés

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Oszd meg a Citromail-lel! Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz