2010. augusztus 28., szombat

Mentaszirupos sárgadinnyekrém leves

A hűsikéhez ami beköszöntött nem biztos, hogy a legjobban passzol, bár még nagyon szép sárgadinnyék jöttek ma is szembe a piacon. Melós volt az elmúlt időszak, mondjuk gasztronómia szempontjából nincs okom panaszra, mert egy hétig 5 csillagos koszton éltem:))  Így aztán csak most jutottam a posztolásig, de nem baj mert azért még reménykedhetünk egy kis vénasszonyok nyarában, vagy akkor is jól jöhet, ha még kiakarjuk élvezni a késő nyári ízeket, mielőtt jönnek az őszies napok.

Mentaszirupot idén csináltam először, kedves barátnőm miután elárulta, hogy elárasztotta a kertjét a menta, addig nyaggattam, míg hozott nekem egy giga csokrot. Mindből szirup készült, mert szerintem remekül felhasználható a továbbiakban, levesekbe, sütikbe, lekvárokba, koktélokba, limonábéba...stb. Nagyon jókat lehet vele kísérletezgetni, tegnap későn hazaérve málna szörpivel keverve iszogattam. Nekem simán vízzel hígítva is nagyon tetszik, de azért a menta megosztó fűszer, mert valaki vagy imádja vagy utálja.
A sárgadinnye krémlevesnek határozottan jót tett az biztos.


Mentaszirup


7 dl víz
kb. 170 db menta levélke (65 g)
750 g cukor
2 citrom leve

A cukorból és a vízből szirupot főzünk, közben megmossuk a mentát és felaprítjuk. Amint felolvadt a cukor a vízben, pár percig tovább főzzük, hogy kicsit besűrűsödjön, elzárjuk a lángot beleszórjuk a mentát és a forró szirupban hagyjuk kihűlni, hogy kioldódhassanak az isteni aromái. Lezárt üvegben hűtőben sokáig eltartható.

A sárgadinnye krémleves 2 adahgoz:

fél finom édes sárgadinnye
6 cl mentaszirup
1 dl tej
1 dl tejszín

A sárgadinnyét felkockázzuk, összekeverjük a többi hozzávalóval és botmixerrel összemixeljük, majd jól behűtve tálaljuk. A tetejét én még egy kis pulsz mentasziruppal meglocsoltam.
A szirupot a NoSalty szerint készítettem.

4 megjegyzés:

  1. Baromi jó!

    Nekem mentaszörpöm van, bibiiiii :-)))

    VálaszTörlés
  2. Neked nem kell mentalista,
    alakul a menta-lista:
    mentaleves, mentaszörp,
    szereti majd minden törp:)

    VálaszTörlés
  3. Ez nagyon ott van! És nem tudtam, hogy ilyen könnyű mentaszirupot készíteni. Tetszik!

    VálaszTörlés
  4. Szia Viki, igen megcsodáltam nálad korábban:), törpöltem:), hogy mi legyen szörp vagy szirup, de hajszálnyi a különbség. Így szirup formájában, talán több mindenre használható.

    trendo Kedves, hát remélem szeretik majd a törpök is;))

    Szia Garffyka, köszönöm!! örülök, hogy bejön:) Hajrá még talán elkapsz pár szép menta csokrot!

    VálaszTörlés

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Oszd meg a Citromail-lel! Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz