2009. június 2., kedd

Amit nem szabad kihagyni - Kapros Tökfőzelék



annak aki szereti természetesen, mert a tökfőzelék is egy elég megosztó étel. Mindenesetre én évek óta nem ettem friss zsenge tökből készült főzeléket és meg kell mondjam, hogy nagyon oda-meg-vissza voltam tőle. Annyira finom, nehezen hagytam ott a kész művemet:), félő volt, hogy elkóstolgatom az egészet:)), de aztán önmegtartóztatás árán jutott 2 tányérral mindkettőnknek, fasírttal ettük és még fotózni is megmentettem ezzel a kis tálkával.

Hozzávalók

1/2 kg gyalult tök (vagy otthon gyalulás)
1 csokor kapor
2 ek fehér tönköly liszt
2 ek olaj
1/2 l tej
1 kis doboz tejföl
1/2 vöröshagyma
1/2 ek. pirospaprika
1-2 tk nádcukor


A tököt besóztam és állni hagytam 20 percig, míg levet enged. Kinyomkodtam belőle a levet és egy lábasba tettem, felöntöttem a tejjel. Közben a hagymát apróra vágtam, olajon megdinszteltem, leszórtam a liszttel és világos rántást készítettem amibe a kapor felét is belevágtam és mikor kész volt elkevertem benne a pirospaprikát. Nem kell sokáig főzni a friss tököt, nekem alig 10 perc múlva már puha volt, aztán besűrítettem a rántással, ízesítettem és miután elzártam a lángot, belekevertem a tejfölt is.

a recept Anyukámtól származik.

Fasírt

500 g darált sertéshusi

2 gerezd fokhagyma

1 tojás

só, bors

2 ek pirospaprika

3 szelet szendvics kenyér (jobb esetben 1 szikkadt zsemle, de nálunk nem volt más itthon)

2 dl tej

A kenyérszeleteket tejbe áztattam, amikor megszívták magukat, óvatosan kinyomkodtam és a husihoz adtam, hozzáadtam a tojást is. Sóztam, borsoztam, pirospaprikáztam és belereszeltem a fokhagymát. Állni hagytam egy kicsit a masszát, majd fasírtkákat gömbölygettem belőle és kisütöttem.


4 megjegyzés:

  1. Mi is imádjuk, pláne fasírttal! De még nem csináltam az idén...itt lenne az ideje!

    VálaszTörlés
  2. Fáj a szívem nagyon, nálunk nem lehet kapni tököt, sem frisset, sem fagyasztottat. Csak sütőtök van. Pedig én is nagyon szeretem, jó kaprosan!

    VálaszTörlés
  3. Napmátka, mindenképp csinálj, én biztos, hogy készítek még, mert tényleg az elmúlt időszak számomra egyik legfinomabb étele:)))

    Kedves Sylvia,
    megkérdezhetem, hogy hol élsz, hogy nem lehet egykis tökhöz jutni? esetleg zsenge cukkinivel szerintem kicsit hasonló főzelék lenne..nem teljesen ugyanaz, de azért szerintem az sem lehet rossz.

    VálaszTörlés
  4. Sylvia, figyelmetlen voltam, most látom, hogy olvasóm lettél, ennek nagyon örülök és Írországból, már megyek is hozzád nézelődni:))))

    VálaszTörlés

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Oszd meg a Citromail-lel! Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz