2009. június 3., szerda

Ricottatorta - eperrel, meggyel, görög bazsalikommal


Sok funkciós torta volt ez nálunk hétvégén, névnapra, gyereknapra, diétázónak, kismamának és a család minden tagjának szó szerint:), nem sok időm volt sajnos édességet készíteni, így készült "csak" egy torta mindenkinek, de legközelebb nagyobb mennyiségre lesz szükség, ezt megtanultam:)))

Hozzávalók

250 g ricotta
250 g natúr joghurt
250 g habtejszín
6 ek akácméz
5 ek nádcukor
1 bio citrom reszelt héja
1 zacskó csokis keksz (nálam most Győri édes)
100 g vaj
200 g eper
200 g meggy
1 nagy marék görög bazsalikom
10 lap zselatin
1 vanília rúd vgy vaníliás cukor

A csokis kekszet egy 3 literes mélyhűtő zacskóba teszem és egy sodrófával összetöröm, szinte porrá, jó kis feszültség levezető:) Felolvasztom a vajat és összekeverem a kekszporral, majd egy 26 centis tortaforma aljába nyomkodom és beteszem 10 percre a mélyhűtőbe.

A ricottát kikeverem 6 ek mézzel, 2 ek cukorral, vaníliával és a citromhéjjal. Hozzákeverem a joghurtot. A mennyiség 1/3-át átöntöm egy másik tálba. Felverem a tejszít és a maradék 2/3 joghurtos ricottához keverem és beteszem a hűtőbe. Aztán a félre tett joghurtos ricottába beleszórom a megtisztított, kimagozott meggy és eper felét (100-100 g-ot) valamint 2 ek cukrot, botmixerrel egyneműsítem, így egy gyönyörű mély rózsaszín gyümölcsös pürét kapok.

A görög bazsalikomot mixerrel összeaprítom 1 ek cukorral és fél deci vízzel.

A 10 lap zselatint a zsacskón lévő utastás szerint elkészítek. 6 lapnyit a tejszínes-joghurtos ricotta krémbe keverek, 3 lapnyit a gyümölcsös masszába és 1 lapnyit pedig a görög bazsalikomos zselébe.

A keksz alapra kanalazom a fehér krémet, megszórom a maradék gyümölccsel, aztán a bazsalikomos zselé felével, majd jöhet rá a gyümölcsös krém. A tetejére félre tettem pár szem szép gyümölcsöt, rákanalaztam a maradék bazsalikom zselét, ami egyébként irtó finom, biztos, hogy készítek még ilyet, legközelebb fehér krém tetejére fogom tenni, mert úgy szebben fog mutatni a szép zöld, illatos zselé.

4 megjegyzés:

  1. Nagyon szép lett :) A görög bazsalikom mennyire más, mint a sima?

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm:)) A görög bazsalikom abban különbözik, hogy picikék a levelelei és kicsit édesebb ízű, illatú, mint a sima. édességekhez nagyon jó.

    VálaszTörlés
  3. Nagyon szép lett! Legközelebb mondd meg mindenkinek, hogy ez csak a desszert, nem ezzel kell jóllakni (vagy készíts legalább hármat!:)
    Nem próbáltam még a görög bazsalikomot...

    VálaszTörlés
  4. :))) hát igen, inkább mennyiség növelés:)

    VálaszTörlés

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Oszd meg a Citromail-lel! Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz