2009. június 27., szombat

A Nagy Vegetáriánus Kihívás - Szezámmagos-fetás újkrumpli egy kis görög, paradicsomos óriás fehérbabbal, olajbogyóval

Örömmel csatlakoztam Vegavarázs A Nagy Vegetáriánus Kihívás című felhívásához, bár nem élünk vegetáriánus életmódot, de egyre nagyobb arányban szerepelnek a zöldséges fogások a konyhánkban.

A tegnapi ebéd menünk:
Szezámmagos-fetás újkrumpli egy kis görög, paradicsomos óriás fehérbabbal, olajbogyóval

Hozzávalók:
1/2 kg újburgonya
4-5 evőkanál olívaolaj
só, bors
egy ág friss rozmaring, finomra aprítva/ ezt helyettesítettük az anyukámtól korábban kapott, szárított verzióval, amit mozsárban összemorzsoltunk
4 dkg szezámmag
5 dkg kemény fetasajt (nálunk 3 dkg füstölt gomolya, 3 dkg lágy feta, de ezt csak a tetejére szórva)
csipet chilipehely

A sütőt előmelegítettük 200 fokra. A krumplit alaposan megmostuk, a héját egy kicsit megdörzsöltük és megszárítottuk. Kb. centis karikákra daraboltuk, mert nagyobbacskák voltak, aki kis aranyosakból készíti azt bőven elég csak hosszában ketté vágni. Fagyasztózacskóba pakoltuk a szezámmagot, rozmaringot, sót és borsot, megöntöztük az olívaolajjal és beleszórtuk a krumplikarikákat, alaposan összeráztuk. Sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztattuk a karikákat, ha csak félbe vágtuk akkor ügyeljük arra, hogy vágott felükkel lefelé nézzenek. 25 percig pirultak az illatos aranyszínű karikák. Tálaláskor rámorzsoltuk a gomolyát és a fetát és megszórjuk chilipehellyel, görög paradicsomos óriás babot ettünk mellé meg egy kis olívabogyót.
Chili és Vanília receptjét próbáltam ki, ami a Nők lapja konyja 2009.3. számában jelent meg.

Készült még édesség is mert, mentünk vendégségbe később: Ribizlis-kókuszos cookies, aminek a receptjét, hamarosan felteszem, mert nagyon finire sikerült.
Pár szóban gondoltam mesélek is, az én húshoz és egészséges táplálkozáshoz fűződő viszonyomhoz. A reggelik alkalmával már szinte sosem fogyasztok húsfélét, kivétel néhány ráérős hétvégét, ritka alkalmakat. Sokszor 2-4 nap is eltelik amikor nem eszem húst, egyszerűen nem is kívánom, amikor viszont megkívánom nem vonom meg magamtól:) Nagyobb arányban eszünk halat és főleg én időnként készítek magamnak salátákat is. Az is biztos, hogy több olyan ízletes zöldségételt fedeztem fel mostanában, amelyek élvezetessé teszik a zöldség fogyasztást. Beszereztem egy új vega szakácskönyvet is, illetve van pár új amiben remek ételeket találtam, amit alig várok, hogy majd kipróbálhassak.

Néhány okosságot összeszedtem, amelyek szerintem szintén fontosak az egészséges táplálkozás szempontjából, a hús fogyasztás mérséklése mellett:

- A finomított fehér cukor elhagyása fontos lépés lenne, sajnos én még csak a csökkentés fázisában járok, az sajnos igaz, hogy az édességek függőséget okozhatnak:) hát harcolhatok a hedonizmusommal:) Mindenesetre a méz, finomítatlan barna nádcukor, gyümölcs cukor, stevia, xilitol lehetnek egészségesebb alternatívák.

-Fontos lenne többet tudni a zöldségek és gyümölcsök tápanyag és vitamin tartalmáról valamint a szervezetre gyakorolt hatásairól, ezért próbálok én is összeszedni egy-két bejegyzésben néhány fontosabb jellemzőt, már írtam pl. a cékla és a meggy hatásairól.

- A megfelelő folyadék fogyasztás is fontos, napi 2-3 l megfelelő minőségű folyadék alapvetően szükséges a szervezet hatékony működéséhez, tisztulásához, ezt lehet jó minőségű szálas teafélékkel (zöld, fehér, rooibush, gyógyteák) és tisztított víz vagy ásványvíz formájában is, ásványvizek esetében, jó ha tudjuk, hogy nem mindegyik ásványvíz alkalmas erre, arra kell figyelni, hogy az összoldott ásványi anyag tartalom nem legyen több, mint 600 mg/l.
Persze ezeken a dolgokon kívül sok-sok dolog van amire figyelhetünk, de én úgy vagyok vele, hogy már akkor is sokat teszünk az egészségünkért, ha egy pár számunkra fontos dolgot, megpróbálunk becsempészni a hétköznapjainkba.

5 megjegyzés:

  1. Nagyon köszönöm, hogy velünk tartottál! Vonzóak a képek, és remek a recept!

    VálaszTörlés
  2. isteni finom lehetett, szeretem az ilyesmiket...

    VálaszTörlés
  3. Kedves Vegavarázs, nagyon szívesen, köszönöm a lehetőséget, fontosnak tartom én is a kezdeményezést!

    Harmony, tényleg fincsikére sikerült, bár nagyon laktató is:)) azok a maradványok a képen az enyémek, a páromnak azért nem volt gond elpusztítani:))

    VálaszTörlés
  4. Ezt nagyon bevállaltam volna, imádom a görög ételeket, meg minden egyes elemét is külön-külön! Gratulálok hozzá, s a fotókhoz is!

    VálaszTörlés
  5. Kedves Napmátka, Köszönöm:)) a görög ételek tényleg nagyon jók!

    VálaszTörlés

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Oszd meg a Citromail-lel! Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz