2009. június 11., csütörtök

Ricottás-grízes gombóc, akarom mondani pohárkrém:) ribizlivel és meggyel

Gombócnak terveztem, de pohárkrémnek lett ideális ez az édesség. A túrógombócnak azt a verzióját szoktam időnként készíteni, aminek az alapja egy jó sűrű tejbegríz, ehhez kell hozzákeverni a túrót, a citromhéjat és cukrot, kicsit állni hagyni, majd gombócokat gömbölygetni, majd behűteni, ezt még régebben a TV paprikán láttam, azóta párszor már készítettem.
Igazándiból két ötlet keveredéséből született a recept, még a VKF-re buzgón tervezgettem, hogy meggyes gombócot fogok csinálni csokiszósszal, de csak nem akart összejönni a dolog.Így aztán gondoltam, hogy inkább csinálok meggyes túrógombócot az milyen jó lesz, majd ezen gondolatok kiegészültek a ribizlivel is, hogy milyen klassz lenne egy túrógombóc ribizli pöttyökkel. Majd, mivel nem volt otthon túró gondoltam, mi baja lehetne, ha ricottával próbálkozom. Sajnos ebből egy ragacsos massza lett, ilyen formán nem ajánlom, de azért még volt egy állapota, némi mélyhűtés után, amikor gombócolni lehetett. Gyorsan le is kaptam, mert azért szép lett:)) de egy kis melegedés hatására, már egy ilyenformán kezelhetetlen masszát alkotott, ami túróval eddig rendre működött, szóval a ricotta krémessége ehhez nem megfelelő.
Ha valaki szeretné elkészíteni ezt a receptet, akkor mindenképpen tehéntúróval tegye, mert úgy működik.
Most jöttem rá csak egyik nagy előnyére a blognak, megtudom nézni magamnál a recepteket, ha nem emlékeznék:))) bár most ennél keményebbre akartam készíteni a tejbegrízt ezért így alakultak az arányok:
1/2 liter tej
6 ek nádcukor
1 vaniliás cukor, jobb esetben vanília rúd
6ek búzadara
125 g túró/gombóchoz v. ricotta /pohárkrémhez
1 citrom reszelt héja (bio, ha tehetem ilyet használok citromból)
2 marék meggy
2 marék ribizli
Elkészítem cukorral, vaníliáscukorral a tejbegrízt és amikor kihűlt hozzákeverem a túrót és a citromhéjat. Beteszem a hűtőbe kb. 20 percre, majd gombócokat gyártok, néhányat megtöltök 2 szem meggyel vagy összegyúrom pár szem ribizlivel. Újra behűtöm.
A pohárkrémnél egy szép (Etyeki) borospohárba rétegeztem 2-3 ek. ricottával készült krémet, 4-5 szem meggyet, 4 fürt ribizlit, majd jött rá még egyszer ugyan ez:))
Ilyenformán nekem nagyon bejött, meg nem csak nekem:)) így ezen felhasználását bátran merem ajánlani, bármilyen gyümölccsel működhet. Sőt nem átallok legközlebb egy kis lágy tejszínnel is kipróbálni, van egy olyan érzésem, hogy úgy sem lehet rossz.

3 megjegyzés:

  1. Nekem gombócolva is tetszik, meg pohárkrémnek is. És a ribizlire már irigy is vagyok, az egyik kedvenc gyümölcsöm!
    (Igen: a blog arra is remek, hogy saját magunk receptkönyvként használjuk. Én is sokszor belenézek...:)

    VálaszTörlés
  2. Kedves Harmony!
    hát köszönöm:))))

    Napmátka drága:)
    hát örülök, a ribizlit én is nagyon szeretem, gyerekkorunkban volt a kertünkben, nagymamám tett el mindig ribizli lekvárt, ami nagyon finom:))) lehet kéne eltenni?:)
    tényleg utólag jövök rá, hogy blogot írni milyen jó dolog:))

    VálaszTörlés

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Oszd meg a Citromail-lel! Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz