2009. március 31., kedd

Tejbegríz


hát ez amolyan lusta vacsorának készült, nem volt kedvem túl sokat serénkedni, így meg kell állapítanom, hogy a főzésben is megfigyelhető egy aktív és egy inaktív időszak. A tejbegrízt szinte az inaktív kategóriába sorolhatjuk, annyira egyszerű, de bocsi annyira cukik voltak a méhecskék és a katicák, így le kellett fotóznom, a rózsaszín pillangók után ez, mi lesz még?:)

Hozzávalók 2 tányérhoz:

1/2 liter biotej

2 ek nádcukor

4 ek búzadara

Keverjük össze a cukrot és a darát, majd a tejet tegyük fel forrni egy hideg vízzel kiöblített lábasban. Amikor felforrt, hozzáadjuk a darát és a cukrot, és folyamatosan kevergetjük, míg a gríz puffogni nem kezd, ilyenkor azért vigyázzunk vele és zárjuk is el alatta a lángot gyorsan. ha egy picit hűlt, töltsük kiöblített tálkákba.

Tehetünk a tetejére fahéjat, gyümölcsöt, tejszínhabot, kakaót, málnaszörpöt..stb, de ha jobban belegondolok biztos, sok finom ízesítéssel lehet tejbegrízt készíteni, pl, pisztáciásat, de sütemény krémekre is remek lehet, van pl az a grízes mézes süti, házi baraclekvárral, hát az nagyon fini, de én a túrógombócot is egy keményebb tejbegrízből készítem, most ha jön az eperszezon, biztos kipróbálom az epresverzióban is.

A tejbegríz arányait folyton elfelejtem,most innen származott

2 megjegyzés:

  1. Aranyosak a tálkák :-)
    1 adag grízhez 3 adag tej, ezt használhatod nemcsak búzadarából főzött grízhez, de pl kukoricadarából főzött puliszkához vagy pergelt grízhez is.

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm:)) tényleg olyan ritkán szoktam csinálni, hogy elfelejtem az arányokat:))))
    de a puliszkához is jól jön, mert nem soká terítéken lesz.

    VálaszTörlés

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Oszd meg a Citromail-lel! Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz